DECA SE TRUJU OPIJATIMA DUPLO VIŠE NEGO RANIJE: Studija u SAD pokazala šokantne rezultate
Foto: Profimedia

Ne biraju šta uzimaju

DECA SE TRUJU OPIJATIMA DUPLO VIŠE NEGO RANIJE: Studija u SAD pokazala šokantne rezultate

Planeta -

Broj dece i adolescenata hospitalizovanih od trovanja opijatima u SAD više je nego udvostručen u protekle dve decenije, rezutati su novih studija.

Istraživači su analizirali pedijatrijske otpusne liste svake tri godine od 1997. do 2012. godine, i identifikovali 13.052 slučajeva dece i adolescenata hospitalizovanih zbog trovanja opijatima.

Takođe su skupili liste iz istog vremenskog okvira za tinejdžere uzrasta od 15 do 19 godina, čije trovanje je bilo zbog heroina.

Tako je trovanje dece uzrasta od 1 do 19 godina povećano 165 odsto u periodu analize koja je objavljena juče na JAMA pedijatriks. Postoji skok od 205 odsto za decu od 1 do 4 godine, i povećanje od 176 odsto za tinejdžere uzrasta od 15 do 19.

Trovanje heroinom za tinejdžere uzrasta od 15 do 19 godina poraslo je za 161 odsto, dok trovanje od metadona čak 950 odsto.

"Naše istraživanje pokazuje da će "trovanja na recept" i nedozvoljenim opijatima verovatno ostati uporan i sve veći problem mladih, osim ako veća pažnja ne bude usmerena ka pedijatrijskoj zajednici, koja čini gotovo jednu četvrtinu populacije u SAD. Pored toga, dalje resurse bi trebalo usmeriti ka rešavanju zloupotreba opijata tokom adolescencije", navodi se u studiji.

Studija je pokazala da je više od jedan odsto, ili 176 od ukupnog broja hospitalizovane dece, umrlo tokom bolničkog lečenja.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track