BIN LADENOV BRAT RAZVIO BIZNIS: Mnogi su se šokirali kad su čuli čime se bavi i to usred Evrope!
Foto: AP

Mnogi su se šokirali

BIN LADENOV BRAT RAZVIO BIZNIS: Mnogi su se šokirali kad su čuli čime se bavi i to usred Evrope!

Planeta -

Rođeni brat jednog od najpoznatijih terorista svih vreme njegova je sušta suprotnost. Bark Muhamed bin Laden, stariji brat bivšeg vođe Al Kaide uspešan je biznismen koji svoju poslovnu imperiju sve više širi ka zapadu.

Poslednju i prilično neočekivanu investiciju realizovao je u Škotskoj.Saudijski tajkun u izgradio je u Glazgovu luksuzne stanove za studente. Nije sasvim sigurno kada se Bin Laden upustio u ovaj biznis, ali mediji pišu da je zemljište na kome je luksuzna zgrada podignuta, kupio za 1.5 miliona dolara 2014. godine.

Stanovi koje izdaje nalaze se u zgradi koja ima i privatnu teretanu, salu za proslave i bioskop. Godišnji najam apartmana iznosi 13.000 funti. Većina studenata ipak nije znala da stanarinu plaća bratu bivšeg vođe Al Kaide.

"Iznenađen sam što čujem da je taj čovek vlasnik naše zgrade. Mislim da ljudi to doživljavaju kao rizik", rekao je Čenhan Je (26), student iz Kine i jedan od stanara bin Ladenove zgrade.

KORBIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Bin Laden nije srušio Kule bliznakinje, sve je zakuvao ZapadBakr Mohamed bin Laden jedan je od vlasnika i predsednik kompanije "Saudi Binladen group" sa sedištem u saudijskom gradu Džedi. Kompaniju koju je 1931. godine osnovao šeik Mohamed bin Laden Sajid, a Bakr je proširio, pa se danas pored građevine bavi i naftom.

Bakr Bin Laden, (levo), Foto: Profimedia
Bakr Bin Laden, (levo), Foto: Profimedia

Uprkos činjenici da je visoko pozicioniran u svetu biznisa, Bin Laden retko se pojavljuje u medijima. Razlog zbog Bin Ladenovi, pa i Bakr, kao jedan od najuticajnih članova, izbegavaju mediji je najozloiglašeniji član porodice - Osama bin Laden.

Za prezime bin Laden u svetskim medijima prvi put se čulo sredinom osamdesetih godina kada se opširno pisalo o ulozi Osame bin Ladena u organizovanju i finasiranju otpora Avganistanaca sovjetskoj okupaciji. Bin Laden je osiguravao novac i pomoć, gradio kampove za obuku, i dovodio veliki broj dobrovoljaca iz arapskih zemalja, da bi 1988. godine zajedno sa Egipćaninom Ajmanom el Zavahrijem osnovao Al Kaidu.

Pripadnici Al Kaide, Foto: AP
Pripadnici Al Kaide, Foto: AP

Tada je imao blagu naklonost medija na zapadu jer se borio protiv sovjeta, ali do sredine devedesetih Osama je postao neprijatelj broj jedan u Vašingtonu, a FBI ga je uvrstio na listu deset najtraženijih terorista na svetu.Upravo zbog podržavanja i finasiranja terorista u Avganistanu, porodica se javno odrekla Osame 1994. godine, neposredno pre nego što je Saudijska Arabija poništila njegovo državljanstvo. Veruje se da je posle toga, Osama utočište pronašao u Sudanu, odakle je organizovao napade na američke oružane snage u Somaliji i Saudijskoj Arabiji. Dve godine kasnije, proteran je iz Sudana i ponovo se obreo u Avganistanu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najjkrvaviji napad pod vođstvom Osame bio je 11. septembra 2001. godine. Srušen je Svetski trgovinski centar, a u napadu je poginulo skoro 3.000 ljudi.

NAJVEĆA OSAMINA GREŠKA JE NAPAD NA AMERIKU: Evo šta je stvarno želeo Bin Laden!

Deset godina posle najvećeg terorističkog napada na tlu SAD, Osama bin Laden ubijen je akciji američkih mornaričkih foka u Pakistanu. Njegovo telo sahranjeno je u moru, a porodica bin Laden nikada se nije oglasila u medijima tim povodom.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja