LAVROV: Amerika sama ne može da reši svetsku krizu, mora sarađivati sa Rusijom
Foto: AP

Odgovorio

LAVROV: Amerika sama ne može da reši svetsku krizu, mora sarađivati sa Rusijom

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Atini da će naredna administracija SAD morati da sarađuje sa Moskvom u cilju rešenja svetskih kriza, dodajući da mirovni proces u Siriji "sabotiraju" druge zemlje koje učestvuju u pregovorima.

Lavrov boravi u poseti Grčkoj, članici NATO-a i EU koja održava dobre odnose sa Rusijom.

"Ako se sećate, (američki predsednik Barak) Obama je pre nekoliko meseci rekao: 'Mi smo ti koji bi trebalo da postavljaju pravila'. Možda je to arogantno, ali je barem bio iskren", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da "ako je to način na koji njihovi američki partneri razmišljaju", onda to znači da će morati da prođu kroz "bolan period razumevanja da niko ne može da bilo šta učini sam".

Lavrov se sastao sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom i šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom.

Ministar spoljnih poslova Rusije stigao je u posetu Atini nakon što je Obama pre manje od dve nedelje posetio Grčku.

Ruski brod razarač Smetlivi stigao je tokom vikenda do grčke luke Pirej, nakon čega će uploviti u istočni deo Sredozemnog mora da bi se pridružio vojnim brodovima koji pružaju podršku snagama sirijske vlade.

Lavrov je naveo da američka podrška sirijskim pobunjenicima koji se protive predsedniku Bašaru ; Asadu produžava rat.

"Nažalost u mnogim pilikama, napori da se postigne političko rešenje su sabotirani. To nije u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN. Pojedine strane podržavaju ekstremiste koji su protiv Asadovog režima", rekao je on. On međutim nije naveo koje su to zemlje. U mirovnim pregovorima učestvuju šefovi diplomatija SAD, Turske, Saudijske Arabije, Katara i Irana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track