(VIDEO) ONA JE RAK RANA HILARI KLINTON: Zove je ćerkom, a mogla bi joj uništiti čitavu kampanju
Foto: Prinstcreen Twitter

(VIDEO) ONA JE RAK RANA HILARI KLINTON: Zove je ćerkom, a mogla bi joj uništiti čitavu kampanju

Planeta -

Huma Abedin i njena karijera neraskidivo su povezani sa Hilari Klinton otkako je Abedin bila pripravnica u kancelariji tadašnje prve dame SAD-a sredinom devedesetih. Godinama je bila zamenica tadašnjeg pomoćnika Klintonove, a službeno je preuzela tu ulogu na prelazu u ovaj milenijum.

Tada se Hilari uspešno kandidovala za mesto u američkom parlamentu, a Abedin je postala još bitnija osoba u visokoj politici. Od tada je praktino svaki sastanak sa Hilari morao prvo da dobije Humino odobrenje. Odanost su Klintonovi oduvek znali da nagrade, a koliko se brinu za Humu, govori i činjenica da je samo za nju napravljen poseban ugovor o radu.

Huma je tako mogla da radi kao zamenica šefa kabineta dok je Hilari bila ministarka spoljnih poslova i istovremeno da radi kao savetnica za Teneo i kompaniju Klintonovih. Uostalom, godinama postoje glasine da je Hilari u nekoliko navrata izjavila da je Huma Abedin njena druga ćerka.

Nakon što je Klintonova izašla iz politike, barem privremeno, Abedin je predvodila grupu koja je Hilari pomogla u privikavanju na civilni život. Nastavila je svoj rad za kompaniju, a i osnovala je vlastitu konsultantsku firmu. Kada je Hilari odlučila da još jednom pokuša da uđe u Belu kuću, bilo je više nego očigledno da će Huma predvoditi kampanju. Iako je službeno tek na drugom mestu po važnosti, svima je jasno da Klintonova najviše ceni upravo Humine savete.

Na prvi pogled bi se moglo učiniti da je Huma štreberka i osoba koja nije sklona skandalima. Za nju je to tačno, ali za osobe oko nje ta tvrdnja baš i ne drži vodu. Naime, pre četiri godine su američki republikanci optužili Humu da je barem troje članova njene porodice povezano sa Muslimanskim bratstvom, političkom organizacijom zabranjenom u nekoliko zemalja Bliskog istoka. Digla se velika halabuka, ali situacija je bila prenaduvana. Neki republikanci su tražili da se Huma istog trenutka skloni iz američke politike, ali ništa se nije dogodilo.

Kako je bivši kandidat za predsednika Džon MekKejn rekao: "Nisu ponudili niti jedan primer postupka, odluke ili izjave Hume Abedin dok je radila u ministarstvu spoljnih poslova koji bi potvrdio da ona ima antiameričke stavove. Napadi nemaju nikakvu logiku, nikakve temelje i nikakvu vrednost".

Njen suprug, Enthoni Vejner ipak joj je priredio mnogo više skandala. Prvo je greškom javno objavio svoje golišave fotografije pa se ispostavilo da je zapravo pokušavao da ih pošalje jednoj studentkinji iz Sijetla. Iako je žestoko negirao da je ikome slao svoje fotografije, na kraju je morao da prizna, a uskoro je napustio dužnos u američkom Kongresu. Godinama se držao u tajnosti, ali je onda odlučio da se kandiduje za gradonačelnika Njujorka. Ankete su mu davale ogromnu prednost i očekivalo se da će pobediti bez većih problema. Onda je opet odlučio da šalje golišave fotografije mladim ženama. Kampanja mu je neslavno propala i na kraju je osvojio oko 5 odsto glasova na izborima.

Ove godine opet je završio u javnosti, opet zbog golišavih fotografija. Ovog puta Huma Abedin nije imala milosti i zatražila je razvod. Međutim, ispostavilo se da je Vejner pravi zavisnik od seksa, a FBI je otkrio da je Vejner navodno slao eksplicitne poruke jednoj 15-godišnjakinji. FBI je otkrio mnogobrojne mejlove na njegovom laptopu i zbog toga je u petak šef FBI-a Džejms Komej obavestio republikance da su pronašli neke mejlove povezane sa Hilari Klinton.

Komej je napisao da te novootkrivene poruke možda mogu biti relevantne za istragu o tome jesu li Klintonova ili njeni bliski saradnici pogrešno baratali tajnim podacima dok je ona bila ministarka spoljnih poslova. Mejlove nije slala ni primala sama Klintonova, rekao je jedan savezni zvaničnik upoznat sa istragom, ali zbog viška opreza Komej obavestio Kongres. Između ostalog, zasad pregledani mejlovi samo pokazuju informacije koje su istražitelji već znali, napisao je LA tajms.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track