Ahmadinežad: Iran ima pravo da obogaćuje uranijum

Ahmadinežad: Iran ima pravo da obogaćuje uranijum

Planeta -
Obogaćivanje uranijuma do 20 odsto "predstavlja jedno od naših prava u skladu sa međunarodnim zakonom, kazao iranski predsednik

TEHERAN - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad poručio je danas da Iran ima pravo da obogaćuje uranijum i da to ne predstavlja korak ka proizvodnji nuklearne bombe. Obogaćivanje uranijuma do 20 odsto "predstavlja jedno od naših prava u skladu sa međunarodnim zakonom", kazao je Ahmadinežad u intervjuu za satelitsku TV mrežu Frans 24.

"Zapadne sile imaju nuklearne bombe. Da li mi njima treba da verujemo? Šta je opasnije: atomska bomba ili obogaćivanje uranijuma do 20 odsto", upitao je Ahmadinežad, prenela je agencija Frans pres. Iranski predsednik je kazao da bi Međunarodna agencija za atomsku energiju trebalo da natera svetske sile da za Iran obezbede ovakav uranijum, ali da to još nije učinjeno, pa da je zbog toga Iran odlučio da nastavi sa ovim aktivnostima.

Iranu su do sada uvedene četiri runde sankcija UN, jer Zapad strahuje da ova zemlja želi da se domogne atomske bombe, tok Teheran to izričito poriče. Pregovori šest sila sa Iranom o spornom nuklearnom programu Teherana, koji su okončani prošle nedelje u Bagdadu bez rezultata, nastaviće se 18. i 19. juna u Moskvi, a iranski predsednik je kazao da u nastavku razgovora ne očekuje veliki napredak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track