Obamin gaf: Poljaci u Aušvicu ubijali Jevreje?!

Predsednik SAD napravio neviđeni gaf

Obamin gaf: Poljaci u Aušvicu ubijali Jevreje?!

Planeta -
Lider SAD zloglasni kazamat nazvao „poljskim logorom smrti“ i tako optužio Poljsku za najveći pogrom u istoriji

VAŠINGTON - Diplomatski skandal.Predsednik SAD Barak Obama ozbiljno je uvredio Poljake pošto je nacistički logor Aušvic u Poljskoj, u kome je tokom Drugog svetskog rata ubijeno milion Jevreja, nazvao „poljskim logorom smrti“. Uvređen ovim gafom, premijer Poljske Donald Tusk zatražio je zvanično izvinjenje SAD jer smatra da taj termin, čak i kad se koristi isključivo kao geografski, može da ostavi utisak da je Poljska snosila odgovornost za genocid koji je sprovodila nacistička Nemačka.

Obama je gaf napravio tokom posthumne dodele Predsedničke medalje slobode, najvišeg američkog civilnog priznanja, poljskom heroju Janu Karskom. On je među prvima govorio o nacističkim čistkama Jevreja i pozivao London i Vašington da to spreče.

Jednom prilikom, pre nego što je otišao iza neprijateljske linije, članovi pokreta otpora rekli su mu da su Jevreji masovno ubijani i prošvercovali su ga u varšavski geto i jedan poljski logor smrti kako bi se sam u to uverio - rekao je Obama.

Bela kuća je nakon protesta Varšave saopštila da žali zbog gafa koji je napravio predsednik SAD.Međutim, poljski premijer Donald Tusk kaže da je Obama povredio sve Poljake i da očekuje više od SAD od pukog „žaljenja“.

- Ovo je problem za ugled SAD. Ubeđen sam da naši američki prijatelji mogu sebi da priušte malo snažniju reakciju od žaljenja koje je preneo portparol Bele kuće, odnosno reakciju koja bi jednom i za svagda eliminisala ovakve greške - rekao je Tusk.

Predsednik najmoćnije države na svetu Obama nije prvi put napravio gaf u vezi s Jevrejima. On je u septembru prošle godine, na kongresu crnačkih lobista, upitao prisutne „da li milioneri treba da plaćaju isti porez kao i Jevreji“, a potom je gaf nevešto pokušao da ispravi dodavši „domari“.

Romni izlazi na crtu ObamiBivši guverner Masačusetsa Mit Romni osvojio je republikansku predsedničku nominaciju tako što je pobedio na preliminarnim stranačkim izborima u Teksasu. On će biti protivkandidat Obami na predsedničkim izborima u SAD, zakazanim za novembar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track