KAD BI EVROPA GLASALA: Balkan podeljen pred izbore u SAD, a Nemci za Hilari
Foto: Reuters

Neizvesno

KAD BI EVROPA GLASALA: Balkan podeljen pred izbore u SAD, a Nemci za Hilari

Planeta -

Da evropske zemlje mogu da glasaju na američkim predsedničkim izborima pobedila bi Hilari Klinton, ali ni podrška Donaldu Trampu nije mala.

Podrška Trampu posebno je izražena u centralnoj Evropi, regionu koji zazire od migranata, kao i među građanima zapadne Evrope koji podržavaju krajnju desnicu i anti-EU snage.

Istovremeno je Balkan podeljen, kao i dijaspora iz bivše Jugoslavije i, kako se čini, Srbi su u većini za Trampa, a Albanci, Bošnjaci i Crnogorci za Hilari Klinton.

Nedavno istraživanje pokazalo je da bi čak 86 odsto Nemaca glasalo za Hilari Klinton, a samo četiri procenta za Trampa.

Međutim, Tramp bi u drugim članicama EU imao mnogo veću podršku, ako ne na nivou vlada, onda barem među građanima, preneo je danas EurActiv.com.

Među "mejnstrim" političarima EU postoje bojazni oko spremnosti budućeg američkog predsednika za dalji angažman sa Evropom i oni su uglavnom za Hilari Klinton. Nedavno je grupa iz EP Evropska narodna partija, koja bi trebalo da je uz republikance, nagovestila da bi pre podržala Hilari Klinton nego Donalda Trampa.

Tramp je veliki deo kampanje izgradio oko kontroverznih opaski o "držanju imigranata, Meksikanaca i muslimana van SAD". On je takođe jasno stavio na znanje da je protiv snažnih transatlantskih veza i da neće po automatizmu braniti članicu NATO u slučaju "ruske agresije".

Kandidat republikanaca uživa simpatije u znatnom delu evropske populacije, u zemljama koje strahuju od migranata u istočnoj Evropi, ali i u zapadnoj Evropi u antimigrantskim, anti-EU krugovima u Nemačkoj, Francuskoj i Britaniji koji se nadaju da će ih Trampova pobeda učvrstiti.

Među onima koji očekuju da imaju koristi u slučaju Trampove pobede su i Najdžel Faradž i njegova Nezavisna partija UK koja se protivi daljoj imigraciji. Faradž je za Trampa, a za Hilari Klinton je nedavno rekao da je "deo establišmenta velikog biznisa".

(VIDEO) BORITE SE, SVE JE MOGUĆE! Najdžel Faradž stao uz Trampa i zapalio publiku govorom

Trampov stav o imigraciji i terorizmu takođe se poklapa sa stavovima mađarskog lidera Viktora Orbana koji smatra da bi kandidat republikanaca bio bolji za Evropu. Orban, kritičar EU iz EU koji je podigao ogradu na granici da zadrži migrante, ceni Trampove predloge u borbi protiv terorizma, uključujući onaj da se muslimanima privremeno zabrani ulazak u SAD.

Francuski predsednik, socijalista Fransoa Oland, pak očito strahuje da bi Trampova pobeda podstakla liderku krajnje desnice Marin le Pen, koja će biti kandidatkinja na presedničkim izborima u Francuskoj u aprilu 2017.

LE PENOVA: Ako pobedim na izborima, organizovaću referendum za izlazak iz EU

"Američka kampanja ukazuje na pitanja koja će se reflektovati u francuskoj kampanji. Ako Amerikanci izaberu Trampa, to će imati posledice, jer su američki izbori svetski izbori", rekao je u avgustu francuski predsednik.

Italijanski premijer Mateo Renci posetio je Belu kuću u oktobru i objavio saopštenje koje bi se moglo protumačiti kao podrška kandidatkinji demokrata.

"Moje lično mišljenje je da ime budućnosti mora da bude sloboda. Ime budućnosti treba da bude obrazovanje, a ne netolerantnost ... poverenje, a ne mržnja, mostovi, a ne zidovi", kazao je Renci, što se očigledno odnosi na Trampovu nameru da podigne zid na granici SAD sa Meksikom.

Mateo Renci: Ime budućnosti ne sme da bude mržnja, mostovi i zidovi (Foto: Reuters)
Mateo Renci: Ime budućnosti ne sme da bude mržnja, mostovi i zidovi (Foto: Reuters)

Prema portalu Balkan insajt (Insight), dijaspora iz zemalja bivše Jugoslavije u SAD je podeljena i većina Srba podržava Trampa, a većina Albanaca, Bošnjaka i Crnogoraca naginje Hilari Klinton.

U Bosni i Hercegovini, zemlji bivše Jugoslavije još podeljenoj po etničkim linijama, Bošnjaci u Sarajevu, uglavnom muslimani, podržavaju Hilari Klinton, dok kod Srba u Istočnom Sarajevu Tramp ima jasnu prednost.

Tramp je favorit i Kremlja. Kako je 3. novembra rekao bivši šef CIA Majkl Hajden, uvek je postojalo razumevanje između predsedničkog kandidata republikanaca i ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Tramp rutinski brani svoju srodnu dušu", napisao je Hajden za Vašington post. Bivši šef CIA takođe je naglasio da Trampove reči o Siriji i ID predstavljaju odjek Putinovih.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track