SAJBER RAT: Hakeri američke vojske upali u ruske sisteme, pa i u Kremlj!
Foto: Thinkstock

NBC njuz imao uvid u poverljiva dokumenta

SAJBER RAT: Hakeri američke vojske upali u ruske sisteme, pa i u Kremlj!

Planeta -

Hakeri su to uradili kako bi učinili ranjivim ruske sisteme i da bi omogućili akciju tajnog američkog sajber-oružja ukoliko to bude potrebno

VAŠINGTON - Hakeri američke vojske upali su u rusku elektronsku i telekomunikacionu mrežu, kao i u komandne sisteme u Kremlju, javio je sinoć NBC Njuz.

Na osnovu izjave neimenovanog visokog obaveštajnog zvaničnika i poverljivih dokumenata, američki medij navodi da su hakeri to uradili kako bi učinili ranjivim ruske sisteme i da bi omogućili akciju tajnog američkog sajber-oružja ukoliko to bude potrebno.

- Američki zvaničnici su davno javno govorili da su Rusija, Kina i druge države sprovele akcije i ostavile skrivene malvere u ključnim sistemima američke infrastrukture na internetu, u svrhu pripremanja bojnog polja za sajber-napade kojim bi mogli da „upale“ ili „ugase“ internet vezu u velikim gradovima - piše NBC njuz, a prenosi B92.Dodaje se da je sasvim sigurno da je Vašington uradio to isto.

- Dokumenti u koje je NBC imao uvid to potvrđuju, bar u slučaju Rusije. Američki zvaničnici i dalje nastavljaju da izražavaju zabrinutost da Rusija koristi svoje sajber-kapacitete kako bi uticala na proces predstojećih predsedničkih izbora. Američki obaveštajci ne očekuju da Rusi upadnu u ključnu infrastrukturu, što bi mnogi shvatili kao ratni čin, ali veruju da su moguće akcije koje bi uključivale objavljivanje lažnih dokumenata i njihovo deljenje po društvenim mrežama kako bi se proširile dezinformacije - navodi NBC.Napominje se i da je u petak haker pod nadimkom Gucifer 2.0, za koga američki zvaničnici veruju da je u vrhu ruskih obaveštajnih službi, tvitovao da će pratiti američke izbore „iz sistema“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track