KINESKI PREMIJER NA SAMITU 16+1: Saradnja zemalja čvrsta i vredna kao dijamant
Foto: Reuters

KINESKI PREMIJER NA SAMITU 16+1: Saradnja zemalja čvrsta i vredna kao dijamant

Planeta -

Premijer Kine Li Kećang ocenio je danas da je saradnja Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) "čvrsta i vredna kao dijamant", te da je neophodno da zajedno rade i da idu prema istom cilju, a to je - zajednički rast.

On je, u govoru na otvaranju Samita, kazao da je Kini prioritet ekonomska saradnja sa zemljama CEE, a da rastući broj sesija od foruma do foruma prevazilazi broj 16+1, što dokazuje značaj ove ekonomske saradnje. Li je, pokazujući rukom na logo ovogodišnjeg Samita, rekao da ga nacrtane linije asociraju na dijamant, što, primetio je, najbolje pokazuje koliko je vredna saradnja CEE i Kine.

Li Kećang i slovenački premijer Miro Cerar, Foto: Beta/Marko Draškić
Li Kećang i slovenački premijer Miro Cerar, Foto: Beta/Marko Draškić

On je naglasio da zemlje CEE i Kina čine zajedničke napore u korist svojih građana. Saradnja Kine i CEE prevazilazi jedan region, dodao je Li i istakao da jeste Kina geografski udaljena, ali ne i tako daleka od ovog dela Evrope. Poručio je da je saradnja sa zemljama CEE važna dimenzija saradnje Kine sa Evropom, kao i kooperacije Pekinga sa EU.

"„Uvek smo podržavali integraciju Evrope i uvek želimo da vidimo ujedinjenu i prosperitetnu Evropu, zato je kineska saradnja sa evropskim zemljama, članicama EU bila uvek u okvirima sporazuma sa Briselom, poštujući evropska pravila"“, objasnio je Li.

Saradnja Kine sa regionom CEE je u saglasnosti sa regionalnim integracijama i globalizacijom, što su, po njegovim rečima, trendovi koji postoje u svetu. Saradnja Kine i CEE nije usmerena ni protiv koga, te da je korisna i otvorena za sve. Zbog toga, kako je naglasio, sve je više posmatrača na ovakvim samitima, što pokazuje da je saradnja Kine i CEE inkluzivna i otvorena, kao i da je otvorila brojne mogućnosti.„

VUČIĆ U RIGI NA SAMITU 16+1: Kineskom premijeru Kećangu izneo slučaj RTB Bor i Petrohemije

"Saradnja mora uvek slediti inovacije. Uveren sam da će saradnja 16 + 1 nastaviti da pokaže svoju snažnu vitalnost i vrednost poput dijamanta"“, ukazao je Li. On je podvukao značaj inovacija po kinesku privredu, jer su one dovele do preokreta i rasta kineske ekonomije.

Takođe je kazao da privreda Kine raste, kao i ekonomije zemlja CEE.„

"Mi smo zemlje koje se najviše razvijaju i radimo sa zemljama u razvoju. Moramo da sarađujemo, guramo u istom pravcu i da imamo zajednički razvoj. Nadam se da će ovaj samit našu saradnju podići na sledeći nivo“", zaključio je Li.

SAMIT U RIGI: Potpisana prva tri sporazuma od značaja za Srbiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track