EVROPA SPREMA ZATVARANJE GRANICA ZA MIGRANTE: Očekuje se pucanje sporazuma sa Turskom
Foto: Reuters

Sastanak ministara odbrane

EVROPA SPREMA ZATVARANJE GRANICA ZA MIGRANTE: Očekuje se pucanje sporazuma sa Turskom

Planeta -

Ministri odbrane zemalja centralne Evrope danas su, na poziv austrijskog kolege Hans Petera Doskocila, razmatrali mogućnosti za delovanje u zaštiti spoljnih granica EU u slučaju neuspeha sporazuma o izbeglicama sa Turskom, a domaćin je najavio da je Austrija spremna da Srbiji uputi 30 uređaja za noćni nadzor.

U austrijskom gradiću Frauenkirhen, sastali su se ministri Centralno evropske odbrambene saradnje (CEDC), među kojima su bili predstavnici iz Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovenije, Slovačke i Srbije.

Doskocil je, nakon sastanka, rekao novinarima da dogovor sa Turskom do sada nije primenjen, jer je bilo malo vraćanja izbeglica u tu zemlju, a ujedno se učetvorostručio dolazak migranata na grčka ostrva.

Migranti u Turskoj, Foto Anadolia
Migranti u Turskoj, Foto Anadolia

Time je, kako je konstatovao, ugrožen nastavak pristupnih pregovora sa Turskom.

Doskocil je ukazao da bi Turska uskoro mogla uvesti smrtnu kaznu, i da su to svi razlozi zbog kojih je potrebno pripremiti se na vreme kada sporazum sa Ankarom više ne bude na snazi.

On je rekao da se građanima ne može po drugi put objasniti da je EU iznenadila situacija.

"Na osnovnu pravnih mogućnosti u pojedinim zemljama treba podržati zaštitu spoljnih granica vojnim, policijskim i civilnima snagama", smatra Doskocil.

On je ukazao da bi Austrija mogla Srbiji da pošalje 30 uređaja za noćni nadzor, Bugarska bi mogla da dobije 40 transportnih vozila, a planirano je da ministri odbrane upute pismeni zahtev EU za finansijsku podršku.

Kao sledeći korak, kako je dogovoreno, trebalo bi zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova zemalja učesnica, da se izradi akcioni plan.

Taj dokument, kako je preneo Doskocil, treba da sadrži kako će se delovati u slučaju obustave primene sporazuma sa Turskom, kao i koja sredstva za to stoje na raspolaganju.

Doskocil će, s tim u vezi, sa ministrom unutrašnjih poslova Slovačke Robertom Kalinakom, organizovati zajednički sastanak ministara odbrane i unutrašnjih poslova.

Za sada nije dogovoren termin, a na skup će, kako je najavljeno, biti pozvani predstavnici iz Rumunije i Bugarske.

Ministri odbrane nastaviće konferenciju sutra u Sarajevu, gde će glavna tema biti mirovne misije na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja