(VIDEO) IMA 107, ĆERKA JE ROBOVA I NE PROPUŠTA IZBORE: Neki su poginuli da bih ja mogla da glasam
Foto: Printscreen Youtube

Lepa strana izbora

(VIDEO) IMA 107, ĆERKA JE ROBOVA I NE PROPUŠTA IZBORE: Neki su poginuli da bih ja mogla da glasam

Planeta -

Ovo su joj već 13. predsednički izbori i nikada nije zaboravila one koji su poginuli da bi imala to pravo.

Pri kraju kulminacije na trenutke brutalne predizborne kampanje i američkih predsedničkih izbora, pojavila se i jedna drugačija vest.

U Kolumbiji, glavnom gradu Južne Karoline, na predsedničkim izborima je po 13. put glasala Donela Vilson, 107 godina stara ćerka bivših robova. Rođena je još 1899. u okrugu Kalhoun i, kako je izjavila za WISTV, nikada joj nije palo na kraj pameti da propusti neke izbore.

Nakon glasanja je rekla da za nju učestvovanje kao glasač na izborima znači odavanje počasti svima pre nje koji zbog svoje rase na to nisu imali pravo, a posebno za sve one koji su rizikovali, pa i žrtvovali svoje živote da bi se izborili za pravo izražavanja političke volje koje ona koristi doslovno svaki put kad ima priliku.

"Nisam mislila da ću doživeti dan poput ovoga, sada imam već više od 100 godina... Tako mi je drago da sam živela tako dugo da dočekam da možemo glasati i da se onda taj glas broji", rekla je žena koja je prvi put na izbore izašla 1940., glasajući za Franklina D. Ruzvelta, dok je imala 41 godinu.

Šta je za nju moglo da znači da je dočekala prvog afroameričkog predsednika, Baraka Obamu, može samo da se nasluti.

"Oooh, bila sam tako ponosna i zahvalna, hvala Bogu na njemu", kazala je ekipi koja je posetila. Ona ne krije da joj je sada želja da dočeka i prvu predsednicu SAD-a.

Ona je još pre šest godina, kada je imala "samo" 101 godinu života iza sebe, obećala u jednoj reportaži da će do kraja života nastaviti da izlazi na izbore, kako bi i svojim primerom bila sigurna da svi oni koji su se žrtvovali za njeno pravo, to nisu učinili uzalud.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track