ŠULC NIJE ODUŠEVLJEN TRAMPOVOM POBEDOM: Biće teže nego ranije
Foto: Ap 7 Nov 2015

Skepsa u EU

ŠULC NIJE ODUŠEVLJEN TRAMPOVOM POBEDOM: Biće teže nego ranije

Planeta -

PARIZ - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

"Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsednika na slobodnim izborima", rekao je Šulc za radio Evropa1.

"Moramo da poštujemo budućeg predsednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo", poručio je Šulc, preneo je Rojters.

Šulc je Trampu i Republikanskoj partiji čestitao pobedu i istakao da svetska politika zahteva nastavak angažovanja SAD u borbi protiv terorizma, naučnog i akademskog napretka, borbi protiv globalnog zagrevanja, navodi se u saopštenju iz Brisela. Prema njegovim rečima, svet čeka i nada se da će ciljevi predsednika ostati "stvaranje međunarodnih veza i očuvanja vrednosti slobode i demokratije".

"Od Sirije, preko Iraka, Ukrajine i Libije, Trampova uloga u diplomatiji biće testirana iz dana u dan i zahtevaće kombinaciju odgovornosti, uzdržavanja i autoriteta.Svetska politika zahteva nastavak angažovanja SAD na stvaranju boljeg sveta za našu decu", rekao je Šulc. On je podsetio da je Evropska unija najveći trgovinski partner SAD, kao i da ekonomije EU i SAD čine 40 odsto ukupnog svetskog BDP-a i skoro trećinu svetskih trgovinskih tokova.

(VIDEO) NOVI PREDSEDNIK SAD ZABLISTAO: Biću vođa svim građanima, služiću ovom narodu!

"Odnosi SAD i EU su ključ svetske stabilnosti. EU je posvećena očuvanju takvih odnosa. Nadam se da će tako ostati i u budućnosti", rekao je Šulc.Šulc je dodao i da predsednička kampanja neće biti zapamćena kao fina, jer su je obeležile surove kritike i polarizacije, kao i da će Tramp imati težak zadatak da ujedini podeljen narod.

Tramp je izabran za 45. predsednika SAD i on je prekinuo osmogodišnju vladavinu demokrata u Beloj kući, navodi britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja