NEMAČKA TEŠKO PRIMA TRAMPA: Merkel čestitala, vicekancelar ga nazvao upozorenjem, drugi strahuju
Foto: Ap

Reakcije

NEMAČKA TEŠKO PRIMA TRAMPA: Merkel čestitala, vicekancelar ga nazvao upozorenjem, drugi strahuju

Planeta -

Iz celog sveta stižu reakcije na pobedu Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, čini se da je Nemačka podeljena oko njegovog dolaska na vrh SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je danas Donaldu Trampu pobedu na izborima za predsednika SAD i ponudila tesnu saradnju na osnovu zajedničkih vrednosti ukazavši istovremeno da Amerika s obzirom na ekonomsku i vojnu snagu ima odgovornost za globalni razvoj.

"Nemačku i Ameriku povezuju vrednosti - demokratije, slobode, poštovanja zakona, dostojanstva ljudi bez obzira na njihovo poreklo, boju kože, veru, pol, seksualnu orijentaciju ili političke vrednosti", rekla je Merkelova na konferenciji za štampu u Berlinu, prenosi Rojters.

Na osnovu tih vrednosti Merkel je ponudila saradnju novom američkog predsedniku, dodajući da SAD ostaju ključni stub nemačke spoljne politike.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je pobedu republikanskog kandidata Donalda Trampa nazvao "upozorenjem za Nemačku i Evropu".

"Tramp je pionir novog autoritarnog i šovinističkog međunarodnog pokreta. On je takođe i upozorenje za nas", rekao je Gabrijel u intervjuu za medijsku grupu Funke Medijengrupe.

"Naša zemlja i Evropa moraju da se promene ako želimo da se borimo protiv autoritarnog međunarodnog pokreta", naveo je Gabrijel, preneo je Rojters.

Tramp je izabran za 45. predsednika SAD pobedivši protivkandidata iz tabora demokrata Hilari Klinton.

Nemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je da će svet biti luđi posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Rojters.

"Nije kraj sveta, ali će svet biti luđi", napisao je Mas na svom tviter profilu.

JEDNIMA JE DRAGO, DRUGIMA NIJE: Sa svih strana sveta stižu reakcije na Trampovu pobedu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track