Pretnja sa dna: U Norveškom moru leži naoružana nuklearna podmornica, spremna da izazove katastrofu
Foto: Wikipedia

Pitanje vremena

Pretnja sa dna: U Norveškom moru leži naoružana nuklearna podmornica, spremna da izazove katastrofu

Planeta -

Na dubini od oko 1600 metara u Norveškom moru, nalazi se podmornica sa pogonskim nuklearnim reaktorom i dva naoružana nuklearna projektila

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, Sovjetski savez je razvio super podmornicu, do tada neviđenu u svetskim okeanima. Brza i sposobna da zaroni na ogromne dubine, podmornica Komsomolec ili K-278 predstavljena je 1984. godine kao simbol novog pravca sovjetske mornarice, piše Newsweek.rs.Ipak, samo pet godina kasnije Komsomolec je sa sve nuklearnim naoružanjem koje je nosio, završop na dnu okeana, a dve trećine posade izgubilo je život.Izgradnja Komsomoleca počela je na brodogradilištu Sevmaš 22. aprila 1978. godine i zvanično je završena tek 30. maja 1983. Plovilo je bilo dugačko 110 , široko 12 metara i teško oko 6.500 tona. Umesto čelika upotrebljen je titanijum, zbog čega je podmornica bila znatno lakša.U unutrašnjosti, podmornica je raspolagala sa dva ojačana dela u koje je posada mogla da se skloni u slučaju napada, kao i kapsulom za bekstvo koja je funkcionisala do dubine od 1.500 metara, a sovjetska mornarica smatrala je da je K-278 na dubinama ispod 1.000 metara apsolutno nedodirljiv.

Sovjetska vojno/tehnološka moć, Foto: Wikipedia/U.S. Government
Sovjetska vojno/tehnološka moć, Foto: Wikipedia/U.S. Government

Ipak, ovo čudo tehnologije imalo je jednu ključnu manu. Sedmog aprila 1989. godine Komsomolec je plovio Norveškim morem kada su počeli da se javljaju problemu. U jednom od delova je izbio požar, a protiv-požarni sistem nije reagovao.Kako je u podmornici bila druga posada, neiskusna u upravljanju vanrednim situacijama, požar se brzo proširio i uprkos naporima monara, posle 6 sati data je komanda za evakuaciju. Komandant podmornice, kapetan Evgenij Vanjin, sa još četvoricom oficira, vratio se u plovilo kada je uvideo da ima članova posade koji nisu čuli naređenje, ali zbog veoma visoke temperature, kapetan je bio primoran da se evakuiše u sigurnosnoj komori.Nažalost, nagla promena pritiska otkinula je zaštitna vrata komore i Vanjin se zajedno sa četiri oficira udavio. Iako su u tom trenutku oni bili jedini koji su izgubili život, u narednim danima 38 mornara je podleglo teškim opekotinama.

Foto: Wikipedia, Sovjetski nuklearni torpedo Škval
Foto: Wikipedia, Sovjetski nuklearni torpedo Škval

Komsomolec danas leži na dubini od oko 1600 metara, sa sve pogonskim nuklearnim reaktorom i dva naoružana nuklearna torpeda Škval.U periodu između 1989. i 1998. godine, sprovedeno je sedam ekspedicija sa ciljem obezbeđivanja nuklearnog reaktora, odnosno sprečavanja curenja radioaktivnog materijala, kao i radi razoružavanja nuklearnih torpeda. Rusija je više puta nagoveštavala da poseduje dokaze o "posetama stranih agenata" lokaciji na kojoj leži Komsomolec, međutim ti navodi nikada nisu potvđeni.Ruski eksperti utvrdili nikada zapravo nisu razpružali Komsomolec jer je utvrđeno da je rizik od nuklearne kontaminacije pre perioda od 2015. do 2025. praktično nepostojeći. Iako norveške službe nisu prijavile da je zabeležena radijacija od kada smo ušli u "period opasnosti", pitanje je samo kada će do kontaminacije doći i da li će nešto biti učinjeno da još jedna katastrofa po podvodne ekosisteme bude sprečena.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Nostradamus je najavio pobedu Trampa: Evo zašto je to opasnoSve što znate o padu Sovjetskog Saveza je pogrešno: Evo zašto se to stvarno dogodiloHitlerov stelt lovac: Evo da li su nacisti zaista napravili prvi "nevidljivi" avion (FOTO, VIDEO)Energetska pića su nekada bila radioaktivna: Evo kako je prošao najnavučeniji korisnik (FOTO)Fatalna zavodnica ili...: Evo kako je zaista izgledala Kleopatra (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track