PREDSEDNICA CENTRA ZA SPOLJNU POLITIKU: Donald Tramp je potpuno bez iskustva!
Foto: Damir Dervišagić

Aleksandra Joksimović

PREDSEDNICA CENTRA ZA SPOLJNU POLITIKU: Donald Tramp je potpuno bez iskustva!

Planeta -

Ono što predstavlja problem je što niko ne zna šta predstavlja Donald Tramp u političkom smislu. On je potpuno bez iskustva, nikad se nije bavio politikom, kaže Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Dodaje da je teško reći koja će biti njegova platforma, pošto smo u kampanji čuli više oštrih reči, nego konkretnih predloga.

"Izjave Trampa su išle u pravcu skandala - u vezi sa ženama, manjinama, latino Amerikancima. Kampanja je bila brutalna", kaže Joksimović.

Joksinović kaže da se glasalo za promene, ne politiku.

"Uprkos oštroj retorici koja je podsećala na rijaliti, vidimo da su se glasači ipak opredelili za promenu. SAD su sada jako podeljeno društvo. Postojala je potreba za promenama", kaže Joksimović.

Takođe, zanimljivo je da se ispostavilo da je latino populacija SAD glasala u velikom procentu za Trampa, iako je on u kampanji pretio da će "sve da ih vrati u Meksiko".

Joksimović dodaje da su postojali skriveni znaci da će Tramp da pobedi.

"Demokratska stranka nikada nije uspela da osvoji treći mandat. Država Ohajo kako glasa tako bude rezultat i u čitavoj Americi. Postojale su skrivene indicije da Tramp ima jaču podršku nego što je pokazivalo javno mjenje", kaže predsednica Centra za spoljnu politiku.

"Revolt protiv establišmenta"Joksimović dodaje da mnogi nisu hteli ni da priznaju da bi glasali za Trampa, dodaje ona.

"To je bio revolt protiv onoga što je sada establišment. Glas za Trampa je revolt protiv politike Vašingtona. To je nešto čime će budući predsednik morati da se pozabavi", kaže Joksimović.

Dodaje da su društvene mreže dobile novu ulogu, poput direktne komunikacije preko Tvitera.

Tramp je pobedio na talasu populističkih ideja, kaže Joksimović.

"U svom prvom govoru izrazio je poštovanje prema Klinton, dok je u kampanji govorio da će je uhapsiti. Šta će prevladati od ta dva, to ćemo videti. Samo je važno da ta tranzicija prođe u demokratskom duhu", kaže Joksimović.

Govoreći o izborima u zemljama osnivačima EU, Joksimović kaže da će izbori u SAD imati uticaja.

"U EU imamo delikatnu situaciju posle Bregzita, ali sledeće godine imamo ključne izbore u zemljama EU koje predstavljaju osovinu unije. Problem je porast populizma i snažno jačanje desnice. Pobeda Trampa će im dati vetar u leđa", kaže Joksimović.

(N1info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track