TRAMP TELEFONIRAO SVETSKIM LIDERIMA: Evo koga je i zašto pozvao novi predsednik SAD! Iznenadićete se
Foto: AP

Teme razgovora ostale tajna

TRAMP TELEFONIRAO SVETSKIM LIDERIMA: Evo koga je i zašto pozvao novi predsednik SAD! Iznenadićete se

Planeta -

Novi predsednik SAD Donald Tramp je od pobede na izborima u protekla dva dana obavio telefonske razgovore sa liderima deset zemalja.

Tramp je razgovarao sa liderima Irske, Turske, Indije, Japana, Meksika, Egipta, Izraela, Australije, Nemačke i Južne Koreje.

To je za "Vašington post" potvrdila Trampova portparolka Houp Hiks, a prenosi Klix.ba.

Navodi se da, ako je suditi po onom što se dešava nakon što je pobedio, čini se da će Tramp promeniti mnogo toga u odnosu na ono što je pričao tokom kampanje u kojoj je uvredio mnoge države.

Iako su teme poziva ostale tajna, analitičari navode kako je Trump nazvao lidere gore spomenutih država kako bi ublažio štetu i lošu reputaciju koju je izazvao tokom kampanje.

Podseća se da je Tramp je tokom kampanje najavljivao kako će Japan i Južnu Koreju napustiti američka vojska, ako im ove dve države ne plate, Meksiku je zapretio dizanjem zida na granici, kancelarku Angelu Merkel je optužio da je upropastila Nemačku, muslimanima je najavio zabranu ulaska u SAD...

Podsetimo, nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Donaldu Trampu pobedu na izborima za predsednika SAD i ponudila tesnu saradnju na osnovu zajedničkih vrednosti ukazavši istovremeno da Amerika s obzirom na ekonomsku i vojnu snagu ima odgovornost za globalni razvoj.

"Nemačku i Ameriku povezuju vrednosti - demokratije, slobode, poštovanja zakona, dostojanstva ljudi bez obzira na njihovo poreklo, boju kože, veru, pol, seksualnu orijentaciju ili političke vrednosti", rekla je Merkelova na konferenciji za štampu u Berlinu, prenosi Rojters.

Na osnovu tih vrednosti Merkel je ponudila saradnju novom američkog predsedniku, dodajući da SAD ostaju ključni stub nemačke spoljne politike.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track