(VIDEO) PRAVOSLAVNI ČIN DOVEO TRAMPA DO POBEDE: Da ovo nije uradio Donald možda ne bi bio predsednik
Foto: Printscreen Twitt

kad je teško

(VIDEO) PRAVOSLAVNI ČIN DOVEO TRAMPA DO POBEDE: Da ovo nije uradio Donald možda ne bi bio predsednik

Planeta -

Strasti oko izbora Donalda Trampa za novog američkog predsednika se ne smiruju i mnogi još ne mogu da poveruju u pobedu svetski poznatog biznismena i šoumena, a možda mu je baš blagoslov pravoslavnog sveštenika pomogao u tome.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp, koji je inače prezviterijanac, uoči izbora 9. novembra govorio je pred biračima u gradu Kinu, u državi Nju Hempširu, potom se sastao sa pravoslavnim grčkim sveštenikom Emanuelom Lemelsonom.

Nakon razgovora sa sveštenikom, Tramp ga je zamolio za blagoslov pred finalnu fazu izborne kampanje, prenosi grčka informativna agencija „Romfeja“. Otac Emanuel, koji je magistar bogoslovije i koji predaje na Grčkom koledžu za teološka istraživanja Svetog Krsta u Bruklinu, dao je blagoslov Trampu da postane novi predsednik SAD.

U razgovoru sa Trampom, otac Emanuel je odobrio njegove stavove, naglasivši da su oni u skladu sa učenjem i interesima Pravoslavne crkve. Otac Emanuel, koji je nastojnik Crkve Svetog Georgija u gradu Kinu, nazvao je Trampa „pametnim i sposobnim liderom koji Americi može da donese pozitivne promene“.

Nakon predsedničkih izbora, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je Trampu pobedu i poželeo mu jaku volju, božiju pomoć i uspeh u predstojećoj „visokoj i odgovornoj službi“. Interesantno je da postoji vrlo velika mogućnost da resor finansija zemlje preuzme jedan od najmoćnijih američkih pravoslavaca — generalni direktor jedne od četiri najveće američke banke „Morgan“ Džejms Dajmon, koji je potomak grčkih emigranata.

Kada su njegovi preci došli u SAD oni su prezime Papadimitru promenili u Dajmon. Ako su pravoslavci, nevažno da li su to Grci, Srbi ili Rusi, sa velikim oduševljenjem stali uz Trampa, Vatikan je tu zauzeo vrlo oštar stav.

Tako je papa Franja u februaru ove godine izjavio da američkog biznismena ne smatra hrišćaninom. Međutim, Tramp je tada obećao katoličkom prvosvešteniku:

„Ako bi DAEŠ napao Vatikan, koji je, kako se zna, krajnji cilj terorista, papa bi maštao i molio se da Donald Tramp bude predsednik, jer on ne bi dozvolio da se to desi. DAEŠ bi bio likvidiran, a ne bi bio predmet razgovora, kao što je sada.“ Rimski papa nije komentarisao izbor Trampa za predsednika SAD.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track