GODIŠNJICA TERORA U PARIZU Ljiljana Atanasković Pavlović: Budim se plačući!
Foto: Privatna Arhiva

Srpkinja koja je teško ranjena u terorističkom napadu u Parizu za Kurir

GODIŠNJICA TERORA U PARIZU Ljiljana Atanasković Pavlović: Budim se plačući!

Planeta -

Čim sklopim oči, slika eksplozije mi je u glavi, piše Ljiljana Pavlović, koja uz pomoć dece uči da hoda i govori

KRALJEVO - I godinu dana posle terorističkog napada u Parizu, koji sam samo srećom preživela, noću teško zaspim. Imam velike traume i noćne more. Tresem se i budim se plačući. Čim sklopim oči, slika eksplozije mi je u glavi.

Ovako za Kurir počinje ispovest Ljiljana Atanasković Pavlović, koja je zahvaljujući neverovatnoj sreći preživela pakao u Parizu.Ona se posle nepunih godinu dana vratila kod svoje dece u Kraljevo. Nakon brojnih operacija i meseci provedenih u komi Ljiljana je izgubila moć govora. Bilo je pitanje da li će moći ponovo da stane na noge, ali zahvaljujući svojoj deci i ljubavi prema njima pravi nesigurne korake pomoću štapa.

- Sećam se samo da su se čuli pucnji i da sam pala. Ne sećam se ni kada su me premeštali iz bolnice u bolnicu. Telo nisam osećala, a kada sam postala svesna, kroz glavu su mi prolazila samo moja deca - piše nam Ljiljana, a njena ćerka Tamara čita.

Ova Srpkinja imala je povrede po celom telu, operisani su joj glava, grudni koš, ruke, noga i stomak. - Sada sam srećna što sam konačno pored svoje dece, koja vode računa o meni. Ne želim da se prisećam tih scena i svega što mi se izdešavalo. Eto, godina je prošla, ali rana na duši nije i mislim da nikada neće - drhti joj ruka dok prenosi svoje misli na papir:- Imam samo posledice, ali hvala dragom Bogu, ostala sam živa i vratila sam se svojim anđelima, deci i unučetu. Kada sam stigla u Kraljevo i kada sam ih videla, nisam mogla da sakrijem suze, a iz zagrljaja ih nisam puštala.Njen suprug Aca, koji je u napadu bio lakše povređen, zloupotrebio je njeno stanje, kažu Ljiljina deca. Od opštine u kojoj žive u Parizu dobio je po 25.000 evra na ime pomoći za nastavak lečenja, ali je sav novac potrošio, a nju ostavio bez dinara.Ona ima problem i sa zdravstvenom knjižicom, koju ne može da izvadi, pa se snalaze kako znaju.

Ćerka TamaraSAMO NEK NAM JE MAJKA ŽIVAVeliku pomoć ima od ćerke Tamare i sina Aleksandra, koji njene gestikulacije jedini mogu da razumeju.- Presrećna sam što nam se majka vratila, samo nek nam je živa. Poslednji susret s očuhom u Parizu nije bio prijatan, sve joj je uzeo. Mama mora na još jednu operaciju ruke. Teško je i to što ima epi-napade - priča Tamara.

Dan sećanja Na hiljade ljudi odalo počast žrtvama PRODUŽENO VANREDNO STANJE U FRANCUSKOJPARIZ - Francuski predsednik Fransoa Oland otvorio je nacionalni Dan sećanja na žrtve prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi. Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da će vanredno stanje u zemlji, uvedeno posle terorističkih napada u Parizu, najverovatnije biti produženo.- Za vreme predstojeće predizborne kampanje biće održan veliki broj javnih skupova, zbog čega su potrebne mere kako bi se sačuvala demokratija - poručio je Vals.Vals ističe da postoji opasnost od napada poput onog u Nici i dodaje da je „sada teško ukinuti vanredno stanje“.

Američkim rokerima zabranjen ulaz u BataklanSTING: NEĆEMO ZABORAVITI ŽRTVEBritanski muzičar Sting u subotu uveče minutom ćutanja počeo je koncert u pariskoj dvorani Bataklan, u kojoj je u terorističkom napadu poginulo 90 ljudi.- Nećemo ih zaboraviti - rekao je Sting na francuskom.Članovima grupe Igls ov ded metal, kalifornijskim rokerima na čijem je koncertu izvršen pokolj u Bataklanu, zbog kontroverznih izjava njihovog pevača zabranjen je ulaz u tu dvoranu za vreme Stingovog koncerta.- Došli su, izbacio sam ih. Postoje stvari koje ne možete oprostiti - rekao je direktor pariske dvorane Žil Frutos.

Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track