NATO PILOT U RUSKOM AVIONU: Evo zašto se Zapad plaši novog bugarskog predsednika
Foto: Reuters 13 11 2016

Strahovi

NATO PILOT U RUSKOM AVIONU: Evo zašto se Zapad plaši novog bugarskog predsednika

Planeta -

General Rumen Radev (53) je bio komandant vazdušnih snaga Bugarske koji je zagovarao ukidanje sankcija Moskvi a analitičari smatraju da će se njegovom pobedom Bugarska približiti Rusiji.

Iako Radev kaže da je bugarski general i da je njegova "stvar Bugarska", postoji određen strah Zapada da bi situacija mogla da se promeni i to na "granici" EU.

Radev je 1992. diplomirao u američkoj vojnoj školi „Maksvel“, a 2003.je postao i mastera. Inače, ima diplomu i Rakovskog fakulteta ali i titulu doktora vojnih nauka iz oblasti poboljšanja taktičkog treninga i iz simulacije borbe u vazduhu.

Upravljao je avionima „mig 15 UTI“, „mig 17“, „mig 21“, „mig 29“ a poslednje dve godine je bio prvi čovek vazduhoplovnih snaga Bugarske.

Radev je nekoliko puta rekao da veruje da će se Bugarska više fokusirati na ekonomske i političke veze sa Moskovom, a zapadni mediji "brinu" da li će njegova pobeda Bugarsku približiti Rusiji.

Problem je u tome što je Radev u toku kampanje pozivao na ukidanje sankcija Rusiji i izjavio da Bugarska mora da zauzme "pragmatičan stav" prema ruskoj aneksiji Krima.

Zbog takvih izjava, agencija Rojters ocenjuje da će pobeda Radeva najverovatnije približiti Bugarsku Rusiji, što bi se odrazilo i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

(Agencije/E.P.K./Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track