SOROŠEVA TAJNA VEČERA: Okupio milijardere koji imaju samo jedan cilj - da svrgnu Trampa
Foto: AP/Reuters

Trodnevni skup

SOROŠEVA TAJNA VEČERA: Okupio milijardere koji imaju samo jedan cilj - da svrgnu Trampa

Planeta -

Milijarder Džordž Soroš, jedan od glavnih sponzora kampanje Hilari Klinton, ne može da se pomiri sa pobedom Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Američki biznismen mađarskog porekla okupio je veliki broj bogatih lilberala u Vašingtonu, gde u luksuznom "Mandarin orijental" hotelu na trodnevnom sastanku pokušavaju da pronađu načine da sabotiraju Trampov mandat, piše magazin "Politiko".

Donald Tramp, Foto: AP
Donald Tramp, Foto: AP

Na ovim sastancima detaljno se razrađuje strategija sabotaže Trampovog plana o prvih 100 dana mandata, koji ova grupa smatra "užasnim napadom na dostignuća Baraka Obame".

DA je poslednje decenije umnogome kreirala izgled institucionalne levice, kako se Demokratska partija predstavlja (urprkos brojnim potezima koji nemaju veze s tom političkom orijentacijom), i uzdigla Hilari Klinton na poziciju centralne figure Demokratske partije.

"Demokratska alijansa" je računala da će kampanja kreirana na temeljima opasnosti od klimatskih promena, pravima žena i manjina biti dovoljna da Klintonova porazi Trampa na izborima, ali desilo se potpuno suprotno.

OPASNE IGRE: Sorosev udar na Trampa!

"Ne gubiš na izborima na kojima su svi očekivali pobedu, na izborima sa tolikim ulogom, osim ako ne napraviš neke krupne greške, kako u pretpostavkama, tako i u strategiji i taktici. Nećemo žuriti ni u čemu, ali ćemo se odupirati Trampovoj administraciji", rekla je Gara Lamarš, predsednica DA na večeri dobrodošlice u hotelu "Mandarin" u nedelju.

TRAMP TELEFONIRAO SVETSKIM LIDERIMA: Evo koga je i zašto pozvao novi predsednik SAD! Iznenadićete se

Ova njena konstatacija ukazuje da nešto ozbiljno mora da se menja, kako među demokratama, tako i u "Demokratskoj alijansi", a da su glavni finansijeri seli za veliki sto kako bi dogovorili šta im je činiti.Najavljena je "velika ofanziva" na povratak moći i poverenja birača, i to pre svega u državama u kojima je Tramp odneo ključne pobede - Floridi, Ohaju, Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu...

Šta je "Demokratska alijansa" (DA)

DA je osnovana posle izbora 2004. godine, na kojima su Amerikanci ponovo izabrali Džordža Buša za predsednika SAD. Alijansu su osnovali Džordž Soroš, pokojni mogul na tržištu nekretnina Piter Luis, i grupa mega-donatora Demokratske partije SAD koji su tada uložili stotine miliona dolara u kandidaturu senatora Džona Kerija, poraženog u duelu sa Bušom.Cilj ove organizacije je formiranje brojnih savetodavnih grupa i stručnih tela van Demokratske partije, koji bi svojim delovanjem uticali na političare da prihvate stavove levice. Demokratska alijansa", koja sada broji više od 100 članova, a od svojih članova zahteva godišnji doprinos od najmanje 200.000 dolara za potrebe gore pomenutih savetodavnih tela. Takođe, plaćaju i godišnju članarinu od 30.000 dolara.

Od 2005. godine, "Demokratska alijansa" je uplatila više od pola milijarde dolara raznim grupama, a većina kompanija koje se pominu tesno su povezane sa Hilari Klinton.

Politico

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track