TRAMP HOĆE ŽENU NA ČELU REPUBLIKANACA: To se nije desilo već nekoliko decenija
Foto: Ap 21 2 2015

Radikalna promena

TRAMP HOĆE ŽENU NA ČELU REPUBLIKANACA: To se nije desilo već nekoliko decenija

Planeta -

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp razmatra mogućnost da postavi ženu na čelo Republikanske partije, a da za predstavnika SAD u UN imenuje muškarca koji ne krije da je homoseksualac, javlja danas AP, uz ocenu da bi Tramp time uneo raznolikost u svoj tim.

Novi predsednik SAD razmišlja da za američkog ambasadora u svetskoj organizaciji postavi Ričarda Grenela, a ukoliko ga i Senat izabere i potvrdi Trampov izbor, on bi mogao da postane prva otvoreno gej osoba na nekom spoljnopolitičkom položaju na kabinetskom nivou, navodi američka agencija.

Grenel je, inače, ranije bio portparol SAD u UN pod administracijom bivšeg predsednika Džordža V. Buša. Istovremeno, Tramp vaga da li da izabere predsednicu Republikanske partije u Mičigenu Ronu Romni Mekdanijel, rođaku Trampovog kritičara i predsedničkog kandidata na izborima 2012. Mita Romnija, a u slučaju da bude izabrana, ona bi bila prva žena na čelu Republikanskog nacionalnog komiteta posle više decenija.

"Šta god da Tramp želi, biću zainteresovana za to", rekla je danas Mekdanijel za AP.Postavljanje Mekdanijelove za predsednicu političkog krila Republikanske partije moglo bi biti pokušaj da se partiji pomogne da ublaži gnev javnosti posle kampanje u kojoj je Tramp ponižavao žene, ocenjuje ova agencija.

S druge strane, imenovanjem Grenela moglo bi početi ublažavanje zabrinutosti gej zajednice zbog stavova novog potpredsednika SAD Majka Pensa o istopolonim brakovima koje je on iznosio dok je bio guverner Indijane.

Opcije o imenovanju koje su trenutno u razmatranju potvrdile su osobe koje su direktno upućene u Trampova razmišljanja, ali su ovi neimenovani izvori naglasili da te odluke nisu konačne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track