DOLAR PRETI DA PONIZI EVRO Ono što će se dogoditi u narednih mesec dana nije se desilo još od 2002!
Foto: Shutterstock

Berza

DOLAR PRETI DA PONIZI EVRO Ono što će se dogoditi u narednih mesec dana nije se desilo još od 2002!

Planeta -

Iako je sve jasnije da će se dolar po vrednosti izjednačiti sa evrom, na tom nivou ne bi trebao dugo da se zadrži zbog podcenjenosti evra u tom slučaju.

Prema podacima Blumberga, trgovci valutama trenutno smatraju kako postoji 45 odsto šansi da se kurs dolara prema evru spusti na jedan dolar do kraja iduće godine.

Drugim rečima, šanse za paritet trenutno su dvostruko veće nego pre izbora za američkog predsednika.

Naime, tržište sada računa na obećanja novog predsednika Donalda Trampa da će sniziti poreze i ojačati potrošnju. To bi trebalo da ojača privredni rast, a to bi na kraju dovelo do bržeg podizanja kamatnih stopa centralne banke (Fed).

Analitičar u Dojče banci, četvrtom najvećem trgovcu valutama na svetu, predviđa da će kurs pasti na 1,05 dolara do kraja ove godine, a do kraja iduće godine na 95 centi.

Time bi evro bio najslabiji prema dolaru od 2002. godine. Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa, za Poslovni dnevnik kaže kako je poslednjih dana scenario izjednačavanja dolara i evra ponovno postao mnogo verovatniji.

"Kurs valute najčešće odražava privrednu situaciju. Budući da je privredna situacija u SAD-u poslednjih godina osetno bolja nego u Evropi, bilo bi logično očekivati jačanje dolara i slabljenje evra. Ali zbog višestrukih Fedovih odlaganja podizanja kamatnih stopa, do toga nije došlo", kaže Kokanović.

Sada je većina investitora uverena da će do idućeg podizanja doći idući mesec.

"Moguće je da će nakon trenutnog talasa jačanja dolar ojačati dodatnih nekoliko odsto u idućim mesecima i po vrednosti se izjednačiti sa evrom. Međutim, ukoliko do toga dođe, ne treba očekivati da će se taj nivo dugo zadržati jer bi tada evro bio značajno podcenjen, pa bi bi mu špekulanti i investitori verojatno brzo podigli vrednost", smatra Kokanović.

(Poslovni dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track