OTKRIVAMO VAM DETALJE: Evo kako će izgledati Obamin život kad ne bude više predsednik Amerike!
Foto: AP

Nema razloga za brigu

OTKRIVAMO VAM DETALJE: Evo kako će izgledati Obamin život kad ne bude više predsednik Amerike!

Planeta -

Kad iseli iz Bele kuće, aktualni američki predsednik Barak Obama neće oskudevati. Ima pravo na penziju od oko 200.000 dolara.

Uz zaštitu tajnih službi i brojne druge beneficije, američke poreske obveznike Obama bi mogao da košta i više od milion dolara godišnje.

Penzija je tek manji deo prihoda bivših američkih predsednika.

''Više manje žive od svojih govora na raznim skupovima, svečanim večerama... Dobar deo njih naravno napiše i svoje memoare", kaže kaže Mate Mijić, politički analitičar.

Ti iznosi mogu biti vrtoglavi. Procenjuje se da je Bil Klinton od govora zaradio više od 65 miliona dolara. Dodatnih 15 miliona doneli su mu memoari. I Džordž Buš je zaradio milione naplaćujući minimum 100.000 dolara po govoru. Bivši američki predsednici obično ostaju društveno aktivni kroz razne fondacije i inicijative.

"Verujem da će i sadašnji predsednik Obama takođe ići u tom smeru'', kaže Mijić.

''Sudeći po nekim izjavama i skrivenim ambicijama koje su izašle u ovoj kampanji postoji velika mogućnost da će Barak Obama pripremati put svojoj supruzi za kandidaturu 2020. godine", dodaje on.

Pre mogućeg povratka u Belu kuću, porodica Obama će još neko vreme ostati u Vašingtonu. Unajmili su 5 i po miliona dolara vrednu kuću u kojoj će živeti dok mlađa ćerka Saša ne maturira.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track