POLJSKA POSLANICA BI DA PROTERA PRAVOSLAVCE I MUSLIMANE: Hoće da poštuju vrednosti katoličke većine
Foto: Ap 16 11 2012

Kršenje ljudskih prava

POLJSKA POSLANICA BI DA PROTERA PRAVOSLAVCE I MUSLIMANE: Hoće da poštuju vrednosti katoličke većine

Planeta -

Poslanica vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda Beata Mateušak Pjeluhi zatražila je da ateisti, muslimani i pravoslavci dobiju obavezu da potpišu da poštuju preovlađujuće tradicionalne vrednosti koje važe u pretežno katoličkoj Poljskoj, a ako to ne učine, usledila bi momentalna deportacija.

Mateušak Pjeluhi taj je zahtev iznela u jednom feljtonu o mračnim poglavljima odnosa Ukrajinaca i Poljaka za vreme Drugog svetskog rata i zapitala da li se bilo šta zna o stotinama hiljada Ukrajinaca koji su došli kao gastarbajteri u Poljsku i da li možda za doznake koje šalju u domovinu iz Poljske podižu spomenike vođi ukrajinskih nacionalista Stepanu Banderi.

"Ako želi da živi pored mene u Poljskoj, imam pravo da pitam kakvi su njegovi pogledi, ubeđenja prema vrednostima koje važe u Poljskoj. Dužni smo da tražimo od ateista, pravoslavaca i muslimana potvrdu da poznaju i poštuju poljski Ustav i vrednosti koje važe za nas u Poljskoj. Ako to ne ispune, odmah bi bili deportovani", napisala je političarka Prava i Pravde bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Poljaci su odmah počeli da odgovaraju na društvenim mrežama, neki ogoročeno upozorenjem da Ustav ne dozvoljava deportaciju poljskih državljana i štiti slobodu veroispovesti, dok su drugi duhovito pitali gde mogu da padnu na tom ispitu poštovanja katoličke Poljske i interesovali se da li mogu da biraju da ih deportuje na primer u Švajcarsku.

"Rado ću se izjasniti kao nelojalni ateista. Molim da me deportujete u Češku - 45 odsto ateista, najviše na svetu. Na mestu ću se već za azil kao progonjeni izbeglica pobrinuti sam. Hvala vam veliko", poručio je na Fejsbuku jedan Poljak.

Predsednik Saveza Ukrajinaca u Poljskoj Pjotr Tima upozorio je da se sve češće pojavljuje prema Ukrajincima i strancima u Poljskoj takva ksenofobija i izjave koje kao grudva snega prete da pokrenu lavinu.

"To je potpuni apsurd jer su i pravoslavci i muslimani vekovima u Poljskoj. Nemam reči. Žitelje Poljske ona deli prema veroispovesti i žigoše ljude druge vere i narodnosti. Trebalo bi je podsetiti na pravoslavnog sveštenika Šimona Fedorenko koji je streljan u Katinskoj šumi 1940. godine kao glavni pravoslavni kapelan Poljske vojske. Zar takve ličnosti treba proveravati a članove njegove porodice pitati da li poštuju Ustav Poljske", kazao je za portal Virtualna Poljska Tima.

Procenjuje sa da u Poljskoj danas živi skoro 600.000 Poljaka pravoslavne vere, uglavnom na istoku zemlje, a Poljska ima i svoju istorijsku muslimansku manjinu, Tatare koje su poljski kraljevi stolećima pozivali kao krajišnike, u zamenu za vojnu službu i odbranu granica davali im imanja i garantovali da mogu da ispovedaju islam i neguju svoje tradicije i običaje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja