ŽELI DA SE VRATI U POLITIKU: Dejvid Petreus u trci za Trampovog ministra spoljnih poslova
Foto: AP

Ušao u uži izbor

ŽELI DA SE VRATI U POLITIKU: Dejvid Petreus u trci za Trampovog ministra spoljnih poslova

Planeta -

LONDON - Bivši general vojske SAD i direktor CIA Dejvid Petreus je ušao u trku za novog ministra spoljnih poslova, navodi britanski Gardijan.

Petreus se iz javnog života povukao 2012. godine posle skandala sa odavanjem poverljivih informacija svojoj ljubavnici Pauli Brodvel, koja je pisala njegovi biografiju, a njegovi poznanici navode da je nestrpljiv da se vrati na funkciju, i da nije isključio ni službu u Trampovoj administraciji.

Petreus je posle izbora za nemački Dojče vele izrekao nekoliko komplimenata za novog predsednika. Prema diplomatskim izvorima, favorit za ministra odbrane je Džef Sešns, desničarski senator iz Alabame, ali je bitka za vodeći položaj u oblasti nacionalne bezbednost i spoljne politike i dalje intenzivna.

Ranije ove nedelje je objavljeno da su glavni kandidati za ministra spoljnih poslova bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani i bivši ambasador u UN Džon Bolton. Ali, Đulijani nailazi na značajan otpor zbog svojih lobističkih veza sa stranim vladama, a Boltonova žestoka uverenja o strateškoj potrebi suočavanja sa ruskim ekspanzionizmom su u suprotnosti sa stavovima Trampovog unutrašnjeg kruga.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Mali krug oko Trampa, koji uključuje članove porodice, kao i penzionisanog generala Majkla Flina, bivšeg načelnika Vojne obaveštajne agencija, poziva Trampa da ne angažuje već poznate ličnosti u Vašingtonu, koje bi ljudima koji su glasali za njega slali već poznate poruke.

Novi predsednik je takođe dobio savete i od Henrija Kisindžera, ministra spoljnih poslova za vreme Ričarda Niksona, a strane vlade se sada bore da uhvate vezu sa Trampovim tranzicionim timom, koji ne broji više od sto ljudi.

Foto: Promo
Foto: Promo

Tramp je do sada razgovarao telefonom sa 35 svetskih lidera. Glasine o pozicijama u novoj američkoj vladi i dalje traju, a veruje se da će i kongresmen Majk Pompeo iz Kanzasa biti u konkurenciji za ministra odbrane, navodi Gardijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja