(FOTO) Fejsbuk kao instrument cenzure: Evo kako je Zakerberg ispunio san afričkih diktatora
Foto: Profimedia

Opasna nova aplikacija

(FOTO) Fejsbuk kao instrument cenzure: Evo kako je Zakerberg ispunio san afričkih diktatora

Planeta -

Aplikacija preko koje se Fejsbuk otvara u Africi, pružila je autokratskim režimima verziju interneta koju odavno priželjkuju

Kada je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg posetio Keniju i Nigeriju, mnogi su bili iznenađeni njegovim aktivnostima kao što je lovljenje golim rukama i učestvovanje u snimanju spota u "Nollywood-u". Poruka koju je Zakerberg želeo da pošalje bila je: "Afriko, razumem te! Fejsbuk te razume!".Zakerbergove eskapade u odnosima sa javnošću napravila su snažan kontrast sa njegovom neverovatnom ekspanzijom u Africi, koja se suštinski odvila ispod radara. Fejsbuk se na "Crnom kontinentu", međutim, nudi samo u okviru takozvane "no-frills" aplikacije "Free Basics", odnosno kroz aplikaciju koja korisnicima daje samo ograničen ili osnovni sadržaj.

Ova aplikacija ograničava broj sajtova koji se mogu posetiti na osnovu interneta koji je prilagođen posebno za bogate i siromašne. Fejsbuk je ovu aplikaciju uveo toliko tiho da većina od stotina miliona ljudi koji je koriste u 23 afričke zemlje, uopšte ni ne znaju da njihov internet nije "onaj pravi".Iako deluje kao praktična za korisnike koji internetom surfuju sa mobilnih telefona na sporoj vezi, ova aplikacija ima jednu veoma mračnu stranu koja pokazuje da Zakerberg izgleda ipak ne razume Afriku onako kao što to želi da predstavi."Free Basics" aplikacija ujedno daje Fejsbuku, provajderu i vladi zemlje potpunu kontrolu nad sadržajem kojem korisnik može da pristupi. To znači da će korisnik moći da otvori samo stranice koje je jedna strana (vlada države) dogovorila sa Fejsbukom da budu uopšte uključene u aplikaciju.

Na taj način "Free Basics" potkopava slobodu janvog informisanja i omogućava afričkim zemljama, koje su većinom kritikovane zbog kontrole medija, da zatvori veoma važne izvore informacija i mišljenja koja su suprotna sa njihovom agendom.Nivo cenzure još više pogoršava činjenica da većina Afrikanaca internet koristi preko telefona, odnosno preko telekomunikacionih provajdera koji su po pravilu u vlasništvu države.Imajući u vidu istoriju saradnje Fejsbuka sa vladama i obaveštajnim službama, "Free Basics" postaje veoma zabrinjavajući.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Smeju im se i neonacisti: Za ove ljude Nemačka ne postoji, a Treći Rajh nikada nije pao (FOTO)Od ponosa do sramote: Britanska Kraljevska mornarica nikada nije bila slabija (FOTO)Misterija: Zemlja u kolapsu, samo građevinarstvo cvetaSajber rudnik: Evo koliko vrede ilegalna tržišta na mračnom internetu (GRAFIK)

Samo za odabrane: Ovo je tajni stan na vrhu Ajfelovog tornja (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track