Najnovije vesti

(VIDEO) JEDINA PODMORNICA KOJA JE POTONULA ZBOG TOALETA: Nikada više se nije desio takav incident
Foto: Printscreen Twitter

Smešna strana naoružanja

(VIDEO) JEDINA PODMORNICA KOJA JE POTONULA ZBOG TOALETA: Nikada više se nije desio takav incident

Planeta

Podmornica U-1206 naručena je 1944. a bila je opremljena novom vrstom toaleta dizajniranom da omogući podmornici da zaroni dublje i izbegne napad. To je bio veoma komplikovan sistem ventila visokog pritiska koji je zahtevao posebnu obuku u korišćenju.

Kapetan Karl-Adolf Šlit i posada početkom 1945. su poslati na obuku u Severnom moru, nakon čega su bili spremni za dejstva.

Njihova prva i jedina patrola je počela 6. aprila 1945. godine i trajala samo 8 dana, a krenuli su iz Norveške prema britanskim ostrvima. Sve je bilo dobro dok 14. aprila 1945. godine članovi posade nisu imali problem sa toaletom, ja je inženjer pozvan da pomogne. Međutim, on je okrenuo pogrešan ventil.

Ovo je izazvalo vodu koja je počela da ulazi u podmornicu poplavivši predji deo a  onda i baterije. To je izazvalo veoma otrovni gas hlorin da se formira u unutrašnjosti plovila zbog čega je kapetan odlučio da svi napuste podmornicu.

Na žalost za Nemce, bili su veoma blizu škotske obale i brzo su uočeni. Posada je panično udisala čist vazduh kada su primećeni od strane savezničkih aviona. Zbog nemogućnosti da se vrate u podmornicu i zarone zbog hlorina kapetan Šlit je odlučio da podmornica bude potopljenja. Tako je završila svoj prvi i jedini zadatak.

Tri člana posade udavilo se kada je podmornica potonula a 37 je spaseno i bilo zarobljeno. Olupina je ležala na dnu do 1970. kada je otkrivena prilikom gradnje jednog cevovoda.

(War History Online)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...