I OVO SMO USPELI DA UNIŠTIMO: Mrtvo more umire, ako nešto ne uradimo do 2050. će potpuno nestati
Foto: Reuters

Ekološka katastrofa

I OVO SMO USPELI DA UNIŠTIMO: Mrtvo more umire, ako nešto ne uradimo do 2050. će potpuno nestati

Planeta -

Mrtvo more umire, ovaj alarmantni podatak izneli su izraelski ekolozi, jer ako se nastavi proces da se more "smanjuje" metar godišnje, do 2050. godine taj jedinstveni prirodni fenomen (slanost mu je 36 posto) izgubiće trećinu svoje sadašnje količine mora.

Osim nekih prirodnih razloga, i ovde je problem u čoveku, koji je svojim zahvatima doveo u opasnost to jedino more koje je 430 metara ispod nivoa mora.

Problem je što more isparava brže nego što uspeva da se dopuni. Naime, do pre nekoliko decenija bio je potpuno usklađen prirodni proces - gotovo je podjednaka količina vode isparavala i tokom godine se dopunjavala.

Ali, pošto su napravljene brane na reci Jordan i odvodni kanali za potrebe melioracije i vodovoda, Mrtvo more ostalo je bez potrebne količine vode.

Naime, reka Jordan je, uz retke padavine, glavni izvor napajanja Mrtvog mora. Izrael je 60-ih napravio nekoliko cevovoda koji su "izvlačili" vodu iz reke Jordan, koju Mrtvo more u svom ekosistemu nije moglo da nadomesti iz drugih izvora.

Temperature u okolini Mrtvog mora, na granici Izraela i Jordana, zimi su do 20 stepeni, a leti i više od 40. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da se Mrtvo more devastira preteranim vađenjem minerala koji se koriste u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, a ni rast turističke ponude ne donosi njegovoj živosti.

Kako bi zaustavili odumiranje Mrtvog mora (Izraelci ga još zovu Slano more, a poznato je i pod nazivima Asfaltno more te Sodomsko more), Izrael i Jordan potpisali su sporazum vredan gotovo milijardu dolara.

Zato nameravaju da izgrade kanal od Crvenog do Mrtvog mora kako bi se njime osiguralo najmanje 300 miliona kubika vode za spas Mrtvog mora, premda David Amsalem, šef Odbora za ekologiju u izraelskom Knesetu, kaže da je to "kap u moru" jer je potrebno najmanje oko milijardu kubika godišnje kako bi se nadoknadio gubitak vode.

Naime, napominju izraelski i jordanski ekolozi, prirodnim putem iz reke Jordan stizalo 1,6 milijardi kubika vode i još 400 miliona kubika iz planinskih potoka i rečica koje su se punile kišama.

(Jutarnji)

EKOLOŠKA KATASTROFA: Na Grenlandu je došlo do zastrašujućeg fenomena

(VIDEO) MISTERIOZNA REKA MRTVE RIBE: Masovno uginuće, a niko ne zna šta je uzrok

(VIDEO) PLAVA TUNA NESTAĆE ZBOG SUŠIJA: Toliko je jedemo da će izumreti

(VIDEO) RUPA OD 100 METARA PUNA RADIOAKTIVNE VODE: Preti masovno zagađenje na Floridi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track