(VIDEO) RUSIJA LANSIRALA RAKETU SA NUKLEARNOG VOZA: Testovi bili uspešni, oružje uskoro u upotrebi
Foto: Printscreen Youtube World Weapons

Nova vrsta oružja

(VIDEO) RUSIJA LANSIRALA RAKETU SA NUKLEARNOG VOZA: Testovi bili uspešni, oružje uskoro u upotrebi

Planeta -

Rusija je uspešno testirala interkontinentalne balističke rakete namenjene novoj generaciji nuklearnih vozova.

Testovi raketa za "barguzin", železnički raketni sistem, sprovedene su na kosmodromu Plesetsk pre dve nedelje, navela je ruska državna novinska agencija Interfaks.

"Oni su bili potpuno uspešni", naveo je vojni izvor toj agenciji, "čime je otvoren put za dalja ispitivanja", piše "Indipendent" a preneo je RTS.

Cela platforma se sastoji od nekoliko vagona, koji prikrivaju stvarnu namenu ovih kompozicija. Očekuje se da će oni biti operativni između 2018. i 2020. godine.

General-potpukovnik Sergej Karakaijev, koji komanduje ruskim strateškim raketnim snagama, rekao je da će "barguzin" po preciznosti i opsegu biti superioran u odnosu na nuklearne vozove iz sovjetskog doba.

Karakaijev očekuje da će vozovi biti u službi do 2040. godine.

Sovjetski Savez je imao 12 nuklearnih vozova, od kojih je svaki bio opremljen sa po tri nuklearna projektila. Bili su poznati po NATO oznaci "skalpel", a uklonjeni su iz upotrebe između 2003. i 2005. godine.

Najnoviji napredak u ruskoj tehnologiji nuklearnog oružja dolazi, kako je rekao jedan ruski poslanik, u trenutku raspoređivanja raketa sa nuklearnim potencijalom u Kaljingradskoj oblasti.

Moskva će rasporediti u tu oblast koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom raketni sistem zemlja–vazduh S-400 i rakete koje mogu da nose nuklearno punjenje "Iskander".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track