ŠTO SE GRKA TIČE, MOŽE: Kiparski predsednik spreman za nastavak pregovora
Foto: AP

Pregovori

ŠTO SE GRKA TIČE, MOŽE: Kiparski predsednik spreman za nastavak pregovora

Planeta -

NIKOZIJA - Kiparski predsednik Nikos Anastasijades izjavio je da je spreman za nastavak pregovora o ujedinjenju etnički podeljenog ostrva, koji su prekinuti ranije ove sedmice pošto su zapali u ćorsokak, čime je doveden u pitanje poslednji mirovni proces, započet pre 18 meseci.

On je, međutim, dodao da dalji pregovori sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akindžijem moraju ostati fokusirani na to koliko bi teritorije kontrolisala svaka strana u eventualnoj federaciji pre nego što razgovori mogu da pređu u finalnu fazu, prenosi AP.

SVE PO STAROM: Propali pregovori o ujedinjenju Kipra

Anastasijades je juče rekao da su on i Akindži postigli napredak tokom dva dana intenzivnih pregovora koje podržavaju UN u švajcarskom mestu Mon Pelerin. Pregovori su, međutim, zapeli pre dva dana zbog neslaganja kiparskih Turaka u vezi broja kiparskih Grka koji bi imali pravo da traže povraćaj imovine na osnovu novih federalnih granica.

Kipar je podeljen 1974. godine na međunarodno nepriznat turski i priznat grčki deo - Kiparsku repubilku. Pregovori o ponovnom ujedinjenju se s prekidima vode decenijama uz pomoć UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track