ŠOK BOMBA IZ BRISELA: EP zamrzava pregovore o ulasku Turske u EU
Foto: Ap

Neočekivano

ŠOK BOMBA IZ BRISELA: EP zamrzava pregovore o ulasku Turske u EU

Planeta -

Evropski parlament izglasao je danas u korist rezolucije o zamrzavanju pristupnih pregovora Evropske unije sa Turskom.

EU je izdala saopštenje u kom se navodi da će konačnu odluku o blokadi članstva Turske imati Savet Evrope. Šansa o promeni odluke postoji, mada nije verovatna, s obzirom da dva tela Evropske unije (Evropski parlament i Savet Evrope) imaju veoma slične stavove po pitanju Turske.

ERDOGAN OTKAČIO EVROPU: Turskoj će i u Šangajskoj petici biti dobro koliko u EU

Prvi razlog za ovu blokadu je "nesrazmerna" akcija Ankare na neuspeli pokušaj državnog udara u julu ove godine navode agencije. Turska i njen predsednik Redžep Tajip Erdogan više puta su kritikovani od strane evropskih zvaničnika zbog ponašanja posle neuspelog puča 15. jula i i obračuna sa protivnicima.

Drugi razlog blokade naveden je u tekstu - Evropski parlament je zabrinut zbog kritičkih izjava predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o Lozanskom miru iz 1923. On je izjavio da je taj sporazum nametnut Turskoj.

Za je glasalo 479 evroposlanika, a 37 bilo je protiv, a 107 je bilo uzdržano.

Evropska komisija je početkom novembra u godišnjem izveštaju o napretku Turske na putu ka EU navela propuste u politici Ankare u oblasti civilnog društva, ljudskih prava i slobode govora i ocenila da su napori Turske u usklađivanju zakonodavstva s evropskim normama nedovoljni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tada je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u ime svih 28 zemalja EU izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog događaja u Turskoj.

EVROPSKI ZVANIČNICI UPOZORAVAJU Turska na putu ka diktaturi! Vlast koristi metode slične nacističkim

Reč je, pre svega, o diskusiji o mogućem ponovnom uvođenju smrtne kazne, o ograničenjima slobode govora i medija, kao o i hapšenju članova turskog parlamenta iz prokurdske Partije demokratije naroda.

TURSKA OD 1987. U ČEKAONICI EU

Sporazum o asocijaciji EU (do 1993. Evropska ekonomska zajednica) i Turske potpisan je 1963. godine. Ankara je zahtev za članstvo podnela 1987. godine.

Pregovori su počeli tek 2005. i u više navrata su prekidani zbog nesuglasica. Do sada su otvorena pregovaračka poglavlja 16 i 35. U martu ove godine lideri EU su se složili da intenziviraju pregovore, a da Turska zadrži plimu migranata. Turskoj je tada obećana i liberaliacija viznog režima, a Ankara je u više navrata izražavala nezadovoljstvo što se taj deo dogovora ne realizuje.

(Sputnjik, Raša tudej, Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track