(FOTO) OBAMA NIJE MEĐU PRVIH PET OMILJENIH: Evo ko je bio i ostao najpopularniji američki predsednik
Foto: Rojters

JEDAN JE NEPREVAZIĐEN

(FOTO) OBAMA NIJE MEĐU PRVIH PET OMILJENIH: Evo ko je bio i ostao najpopularniji američki predsednik

Planeta -

Analizu najpopularnijih američkih predsednika, koristeći se podacima Real Clear Politics i Roper Centra, napravio je Insidegov, a ovo je pet najpoluranijih predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

5. Bil Klinton 54.80 posto

Foto AP
Foto AP

Za razliku od većine, Klintonov rejting je porastao tokom njegovog mandata. Iako mu je popularnost opala posle skandala s Monikom Levinski, njegova popularnost je ostala veća nego što je bila na njegovom početku.

4. Džordž H. W. Buš 60.10 posto

Buš je na svojoj popularnosti najviše dobio zahvaljujući spoljnoj politici. Američka javnost je snažno podržavala prestanak Hladnog rata i Bušovo odobravanje rata u Persijskom zalivu. Na kraju svog mandata borio se sa sporom ekonomijom i izgubio na izborima od Bila Klintona.

3. Franklin D. Ruzvelt 64.49 posto

Tokom poslednjih sedam godina njegovog mandata, otkada se računa popularnost američkih predsednika, popularnost mu nikada nije pala ispod 50 posto, a najviše zahvaljujući doprinosu zaustavljanja Drugog svetskog rata.

2. Dvajt D. Ajzenhauer 64.49 posto

I Ajzenhauerova popularnost je tokom njegovog prvog mandata bila veoma snažna, takođe ne padajući ispod 50 posto. Iako mu je popularnost opala u drugom mandatu, Ajzenhauer je napustio kancelariju predsednika s većinom Amerikanaca koji su mu bili naklonjeni.

1. Džon F. Kenedi 70.53 posto

Foto wikimedia
Foto wikimedia

Kenedi je bio predsednik dve godine i osam meseci, a popularnost mu nikada nije opadala ispod 55 posto tokom tog vremena. Iako je bio predsednik u vreme rasnih nemira i međunarodne nestabilnosti, najmlađi predsednik iz Masačusetsa svojom harizmom i idealima osvojio je američki narod.

(Bportal.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track