ZAVRŠENO PREBROJAVANJE GLASOVA I U MIČIGENU: Tramp je pobednik, evo koliko je glasova osvojio!
Foto: Fonet AP

Ubedljiva pobeda

ZAVRŠENO PREBROJAVANJE GLASOVA I U MIČIGENU: Tramp je pobednik, evo koliko je glasova osvojio!

Planeta -

Donald Tramp je pobedio na predsedničkim izborima i u Mičigenu, saopštila je danas izborna komisija te savezne države, koja je završila prebrojavanje glasova 20 dana posle izbora.

Mičigen je poslednja savezna država koja je proglasila konačne rezultate, tako da je Tramp osvojio 306, a njegova protivkandidatkinja Hilari Klinton 232 elektorska glasa, preneo je AP.

Razlog za ovako dugo brojanje je minimalna prednost novoizabranog predsednika, koji je u Mičigenu osvojio 10.705 glasa više od Klinton, a glasalo je nešto manje od 4,8 miliona ljudi. Prednost od 0,2 odsto je najmanja zabeležena u Mičigenu od Drugog svetskog rata, a Tramp je prvi republikanski kandidat koji je pobedio u toj državi od 1988. godine.

Kandidatkinja Zelene partije na predsedničkim izborima Džil Stajn najavila je da će tražiti novo brojanje glasova i u Mičigenu, nakon što je to uradila u državama Viskonsin i Pensilvanija.

Džil Stajn, Foto: AP
Džil Stajn, Foto: AP

Izborna komisija države Viskonsin danas je saopštila da prihvata ponovno brojanje glasova, ali je odbila zahtev Džil Stajn da to bude urađeno ručno.

Posle te odluke, Stajn je izjavila da će od suda tražiti da poništi odluku izborne komisije Viskonsina i da naloži ručno brojanje glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track