NEVEROVATNA IGRA SUDBINE: Pre tačno 27 godina, Eskobar je srušio avion na istom mestu u Kolumbiji
Foto: YT/Printscreen

U toj nesreći poginulo 107 ljudi

NEVEROVATNA IGRA SUDBINE: Pre tačno 27 godina, Eskobar je srušio avion na istom mestu u Kolumbiji

Planeta -

Avion u kojem se nalazila 81 osoba (72 putnika i 9 članova posade) srušio se uoči sletanja kod grada Medeljina u Kolumbiji, a poginulo je najmanje 75 ljudi, šestoro ih je preživelo.

U toku je akcija spasavanja. Bolivijski avion, prema prvim informacijama, tražio je hitno sletanje na aerodrom u Medeljinu. Dozvolu je dobio, ali u tom trenutku nestala je komunikacija.

Slučajnost je htela da se ovaj nesrećni događaj dogodio 27 godina posle jedne od najvećih avionskih nesreća u kolumbijskoj istoriji, a koju je režirao narko-bos Pablo Eskobar. Datum je gotovo isti, Eskobar je let 203 Avianka Erlajnsa, koji je leteo iz Bogote u Kali, srušio 27. novembra 1989. godine.

Bomba u koferu putnika

U toj nesreći poginulo je 107 putnika i članova posade, a ubijeno je i troje ljudi na zemlji koje su pogodili ostaci aviona koji je potpuno uništila bomba. Prema kasnijoj istrazi, bomba je bila postavljena u koferu jednog putnika.

Bio je to najkrvaviji napad od stotina napada koje su izveli Eskobar i njegovi plaćenici, članovi Medeljin kartela.

Eskobar je mislio da će u avionu biti Cesar Gaviria Truhiljo, predsednički kandidat. Ali, on se igrom slučaja nije našao u avionu, a uskoro će, kao glavni neprijatelj moćnog Eskobara, postati i predsednik Kolumbije.

Ali, među ubijenima su bila dva Amerikanca, a upravo će ta nesreća zgroziti javnost i naterati vlasti, kako kolumbijske tako i američke, da se pritisne Eskobar.

Escobar je bio najveći narko-diler u istoriji, a dnevno je u SAD švercovao kokain vredan nekoliko miliona dolara.

Prema nekim informacijama, dnevno je zarađivao do 70 miliona dolara. U jednom trenu je kontrolisao, procjenjuje se, oko 70 odsto svetskog prometa kokainom. Ali, uprkos svom novcu i moći, poslednje godine svog života je proveo u begu i skrivanju kako od vlasti tako i od konkurencije. Ubijen je u decembru 1993. u Medeljinu.

(Index.hr)

(FOTO) ONI SU IMALI SREĆE: Preživela tri fudbalera, dva člana posade i novinar!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track