PRESEDAN Fransoa Oland: Neću se kandidovati za predsednika 2017. godine
Foto: Reuters 9 Jul 2016

Dosta mu je

PRESEDAN Fransoa Oland: Neću se kandidovati za predsednika 2017. godine

Planeta -

Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da se neće kandidovati za još jedan mandat sledeće godine.

Time je postao prvi francuski lider koji neće pokušati da se izbori za još jedan mandat. On je to saopštio na društvenoj mreži Tviter.

"U predstoječim mesecima, moja jedina dužnost će biti da nastavim da vodim državu, mandat za koji ste me izabrali 2012. godine", napisao je.

Inače, vladajuća levica u Francuskoj danas je krenula u stranačku izbornu trku za predsedničke izbore zakazane 2017. godine.

Bivši ministar ekonomije Arno Montbur prvi je danas podneo svoju kandidaturu za stranačke izbore predviđene između 22. i 29. januara.

Mnogi već u drugom krugu vide Marin Le Pen, Foto: Reuters
Mnogi već u drugom krugu vide Marin Le Pen, Foto: Reuters

Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore. Oland (62), koji je rekordno najnepopularniji predsednik, izjavio je da će početkom decembra saopštiti da li ulazi u izbornu trku za drugi predsednički mandat.

Pored kandidata levice, desnice i ekstremne desnice, za izbore su se kandidovali predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron, koji je u avgustu podneo ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički "Pokret" (En Marche).

Uzimajući u obzir razne podele unutar levice, analitičari procenjuju da će se u drugom krugu za mesto predsednika boriti, kandidat desnice Fransoa Fijon i predsednica ekstremne desnice Marin Le Pen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track