Mubarak izbegao vešala!
Foto: BETA

Doživotna robija za „poslednjeg faraona“

Mubarak izbegao vešala!

Planeta -
Bivši egipatski lider osuđen na doživotni zatvor iako su tužioci tražili smrtnu kaznu. Egipćani uz vatromet proslavljali na ulicama i uzvikivali: „Bog je veliki!“

KAIRO - Narod dočekao.Sud u Kairu je nakon desetomesečnog procesa osudio bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka (84) na doživotnu robiju i tako ga spasao smrtne kazne vešanjem. Tu kaznu je tražilo tužilaštvo jer je bio saučesnik u ubistvima 850 ljudi na demonstracijama koje su organizovane 2011. s ciljem da on bude svrgnut s vlasti.Nekoliko stotina Egipćana koji su se okupili ispred suda i sa zebnjom iščekivali završnu reč sudije, poskakali su od zadovoljstva kada su je konačno čuli. Zapalili su vatromet i neprestano uzvikivali: „Bog je veliki!“ Među njima je bilo i onih koji su bili razočarani odlukom jer su za svog bivšeg predsednika priželjkivali smrtnu kaznu. Oni su cepali njegove slike, bacali ih po asfaltu i gazili.S druge strane, Hosni Mubarak, koji je zbog lošeg zdravstvenog stanja na nosilima donesen u sudnicu iz vojne bolnice, mirno je saslušao presudu, noseći crne naočare, gotovo bez ikakvog izraza lica. Nakon toga, policija ga je prevezla na služenje kazne u egipatski zatvor „Torak“.Inače, na istu kaznu osuđen je i njegov bivši ministar unutrašnjih poslova Habib el Adlij, a sinovi Ala i Gamal osuđeni su zbog korupcije, ali su svoje kazne već odslužili u pritvoru. Ostalih šest visokih funkcionera iz vremena Mubarakove vladavine oslobođeno je svih optužbi. Advokat bivšeg egipatskog predsednika najavio je tužbu na donesenu presudu.

Hosni Mubarak
Hosni Mubarak

Faktor stabilnosti na Bliskom istoku!Hosni Mubarak došao je na mesto predsednika Egipta 1970. Njegovu vladu obeležila je spoljna politika, u kojoj je težio ka mirnim odnosima s Izraelom, zbog čega ga mnogi smatraju faktorom stabilnosti na Bliskom istoku. Takav stav značio je njegovo uklapanje u politiku SAD u regionu. Ipak, Vašington mu je posle masovnih nemira 2011. okrenuo leđa i prepustio ga sudbini.Mubarak je preživeo najmanje šest pokušaja atentata, a najpoznatiji je onaj iz juna 1995. u Etiopiji. Blindirani mercedes tada ga je zaštitio od kalašnjikova islamskih ekstremista.Vladao je Egiptom 30 godina, a ostavku na taj položaj podneo je 11. februara 2011, pod pritiskom javnosti i masovnih nemira koji su naknadno nazvani „arapsko proleće“.

Posle presude mu pozlilo!Iako je tokom završne reči sudije imao kameni izraz lica i izgledao potpuno hladno, Mubaraku je pozlilo nakon što je helikopterom prevezen u zatvor. Egipatski mediji javili su da je njihov bivši lider doživeo „zdravstvenu krizu“, bez podataka o tome šta mu se tačno dogodilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track