Klinton spasao život Bin Ladenu!
Foto: REUTERS

Ispovest agenta CIA

Klinton spasao život Bin Ladenu!

Planeta -
Nekadašnji predsednik SAD imao je priliku da ubije vođu Al Kaide 1999, ali je namerno dozvolio da se najtraženiji terorista izvuče

VAŠINGTON - Skandalozno.Bivši vrhunski špijun Američke obaveštajne agencije (CIA) Henri Krampton opisao je u svojim memoarima da je nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton imao priliku da ubije vođu Al Kaide Osamu bin Ladena 1999. Krampton je u knjizi „Umetnost špijuniranja” rekao da je Klinton namerno dozvolio da se najtraženiji terorista sveta izvuče.- Sve se jasno videlo na snimku koji smo dobili iz bespilotne letelice negde u Avganistanu. Visoki muškarac u belom izlazio je iz kola. Znali smo da je to Bin Laden i da imamo priliku da ga eliminišemo. Kontaktirali smo s predsednikovom kancelarijom, u kojoj je tad sedeo Bil Klinton, ali su nam njegovi saradnici rekli da raketi iz Persijskog zaliva treba pet sati da pogodi cilj blizu Kandahara. Kad su nas upitali da li znamo gde će Bin Laden biti za pet sat, bilo nam je jasno da ne žele da ga ubiju. Svi u sedištu CIA bili su razočarani i zbunjeni - rekao je Krampton i zaključio:- Propustili smo zlatnu priliku.Sve se to odvijalo u jesen 1999, godinu dana nakon što je Bin Laden objavio sveti rat protiv SAD i dve godine pre napad na „kule bliznakinje” u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu.

Osama bin Laden
Osama bin Laden

Henri Krampton na tajnom zadatku
Henri Krampton na tajnom zadatku

Džejms Bond kao uzorKrampton, koga zovu Hank, tvrdi u memoarima da je snažan uticaj na njega imao Džejms Bond koga je glumio Šon Koneri:- Njegovo nepoštovanje autoriteta i kompletna posvećenost misiji bili su presudni da me oduševi agent 007. Manje mi je bilo bitno kako je bio obučen i kako se provodio. Nikad nisam želeo da pijem skupa pića i nosim skupocena odela, već da se borim protiv zla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track