Najnovije vesti

ADMIRAL KUZNJECOV ZAMALO ZAVRŠIO KOD UKRAJINACA: Komandant ga spasao u poslednji čas!
Foto: Reuters 16 Okt 2016

Podela

ADMIRAL KUZNJECOV ZAMALO ZAVRŠIO KOD UKRAJINACA: Komandant ga spasao u poslednji čas!

Planeta
02:30h

Da nije bilo Viktora Jarigina, komandanta ruskog nosača aviona “Admirala Kuznjecova“, taj brod bi verovatno završio u rukama Ukrajinaca.

To je moglo da se desi jer je Kijev odlučio da ga zadrži nakon što je počela podela imovine posle raspada SSSR-a, piše “Zvezda“.

Kako se navodi, raspad Sovjetskog Saveza je izazvao masovnu podelu imovine, samim tim je počela podela i u Crnomorskoj floti. Međutim, iako se “Admiral Kuznjecov“ vodio kao brod Severne flote, Ukrajina je odlučila da ga zadrži.

Jarigin se u intervjuu za “Zvezdu“ prisećao tog novembra 1991. godine, nešto pre formalnog raspada SSSR-a, rekavši da je onog trenutka kada su se Ukrajinci pripremali da preuzmu “Kuznjecova“, on izdao komandu da brod isplovi.

Iako je od tadašnjeg predsednika Vrhovne rade Leonida Kravčuka dobio telegram sa naredbom da ostane u sklopu flote u Sevastopolju, Jarigin se vodio naređenjem koje je stiglo iz Severne flote, te je isplovio i prošao kroz Bosfor bez izdavanja zvaničnog upozorenja turskim vlastima. Ankara u tom trenutku nije želela da zaustavlja nosač i “Kuznjecov“ je uspešno stigao u Murmansk.

“Odlazak iz Crnog mora je bio istovremeno i očekivan i neočekivan. Svi su znali da je neophodno otići, ali niko nije znao kada. Zbog toga, onog trenutka kada je stigla komanda za isplovljavanje, svi su s nestrpljenjem povikali ’Razumem!‘“ i ispunili zadatak - dovezli brod na sever‘“, ispričao je Jarigin.

Da je nosač ostao u Ukrajini, dodao je on, njegova sudbina bi bila slična nosaču “Varjag“, njegovom “polubratu“. Naime, taj brod je Ukrajina još 1993. prodala Kini.

Prvenstveno namera Kineza je bila da ga pretvore u luna-park, međutim potom su odlučili da ga obnove pa su ga od 2012. godine uvrstili u flotu pod nazivom “Laonin“. On je ujedno trenutno i jedini kineski nosač aviona.

(Sputnjik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...