Dan posle sutra: Kada Alep padne, ništa više neće biti isto, a evo i zašto
Foto: AP

Novi list

Dan posle sutra: Kada Alep padne, ništa više neće biti isto, a evo i zašto

Planeta -

Nakon pada Alepa, samo jedno je sigurno - počinje nova faza sirijskog građanskog rata, u kojoj nošta neće biti isto kao pre

Munjevit napredak sirijske armije u istočnom Alepu otvorio je diskusije oko posledica pada možda poslednjeg velikog utvrđenja pobunjenika u Siriji. Posmatrači i eksperti slažu se da je pad Alepa izvestan, ali veliko je pitanje kada će se tačno to dogoditi. Glavno pitanje, u stvari, jeste da li će Asadove snage uz podršku ruske avijacije osvojiti grad pre inauguracije novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa. Kako se borbe protiv Islamske države nastavljaju u Siriji i susednom Iraku, snage na terenu se pripremaju za sledeću fazu konflikta. U severnoj Siriji, sližen balans kurdskih, turskih i vladinih snaga za sada funkcioniše jer se borbe vode bez previše neposrednog dodira triju strana. Ipak, kada Alep padne, tenzije na liniji Damask Ankara svakako će se pojačati, a ono što će se dalje dešavati odrediće budućnost sirijskog konflikta.Ovo su tri potencijalna scenarija daljeg razvoja događaja:VAŽNO JE KAKOIako su trenutno svi fokusirani na to kada će Alep pasti, mnogo važnije je kako će se to dogoditi, jer će to odrediti naredne poteze Asadovog režima. Sirijski konflikt će ući u novu fazu preuzimanja kontrole nad drugim oblastima. Ipak, kako Siriji nedostaje veliki broj obučenih vojnika, Asad je do sada morao više puta da razmešta elitnu jedinicu "Tigrove" po zemlji, što je rezultiralo iznenadnim porazima na frontovima koje su Tigrovi napustili. Zbog toga je za režim ključno da zauzme Alep sa što manje gubitaka kopnenih snaga, jer će ono odmah morati da budu prebačene na novo bojište. Ukoliko pobunjenici nanesu ozbljne gubitke Asadovim trupama, sirijskoj armiji će biti potrebni meseci pre nego što bude spremna na sledeću ofanzivu.

KRHKA KOEGZISTENCIJA

Trenutna ravnoteža snaga na severu Sirije zasnovana je na rusko-turskom dogovoru koji je prihvatio Asadov režim. Sporazum podrazumeva da režim toleriše tursko prisustvo u zemlji, dok god se Ankara ne meša u dešavanja u Alepu. Ako pretpostavimo da se ovi uslovi poštuju, šta se dešava kada grad padne?Delikatan balans već je poljuljan kadasu sirijski avioni navodno gađali turske trupe, nakon čega je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio kako je pravi cilj turske intervencije zapravo "rušenje tiranina Asada.Istovremeno, zabrinutost zbog prisustva turskih trupa može zbližiti Damask i Bagdad, koji se oštro protivi nezakonitoj intervenciji Ankare. Uprkos uspesima u borbi sa islamistima u severnoj Siriji, turski "aktivizam" stvoriće nove tenzije i pokrete otpora u regionu.

TRKA ZA RAKU

Imajući u vidu razvoj događaja, neophodno je pažnju obratiti na "trku za Raku" koja je već počela. Pobunjenici koje podržava SAD već napreduju ka de fakto prestonici Islamske državre, a okolna sela su već zauzeta.Takozvane "Sirijske demokratske snage", sačinjene su uglavnom od Kurda, a to predstavlja veliki problem za strateg ofanzive. Kako Raka ni po čemu nije važna za Kurde (kulturno, istorijski i demografski), malo je verovatno da će Kurdima biti dozvoljeno da igraju glavnu ulogu u ofanzivi, a kamoli kasnije u administraciji grada.Kada Raka padne, pobednici će morati pažljivo da odluče ko je glavni. Sa Asadove tačke gledišta, koalicija predvođena SAD obavlja prljav posao oslobođenja grada, iako će se gotovo sigurno suočiti sa velikim problemima kada to postigne.Osim prilika koje će se otvoriti za režim da učestvuje u upravljanju gradom, oslobođenje Rake doneće neophodno popuštanje pritiska na režimske trupe na istoku zemlje, naročito oko Deir Ezora koji je pod opsadom snaga Islamske države več tri godine.

Oslobođenje alepa predstavljaće veliki korak za sirijski režim jer će međunarodna zajednica izgubiti i poslednji čip za pregovore sa Asadom. U novoj fazi konflikta, koju će pad Alepa otvoriti, međusobni odnosi snaga na terenu moraće da budu preispitani i verovatno ponovo postavljeni. Ko će biti novi saveznici, a ko novi protivnici, ostaje da se vidi.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Šamar hladnoratovske stvarnosti: Evo kako je rat sa Kinom stvorio modernu indijsku armijuHarizma ekstremizma: Evo zašto sve više mladih Britanki prelazi u salafizamEfikasnije od moderne medicine: Evo kako su drevne kulture lečile posttraumatski stresPutinova "Patriotska pseudonauka": Da li Kremlj zaista ciljno uništava Rusku akademiju nauka (FOTO)Strašna nova stvarnost: Evo čega se svet najviše plaši (FOTO, GRAFIK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track