MI6 DIGAO PANIKU: Islamska država sprema napade na Englesku i njene saveznike
Foto: Printscreen YouTube

Velika pretnja

MI6 DIGAO PANIKU: Islamska država sprema napade na Englesku i njene saveznike

Planeta -

LONDON - Šef britanske spoljne obaveštajne službe MI6 Aleks Janger izjavio je danas da ekstremisti takozvane Islamske države (ID) koji se nalaze u Siriji planiraju napade na Veliku Britaniju i njene saveznike.

U prvom javnom obraćanju otkako je postao šef MI6, Janger je rekao da se Britanija suočava sa pretnjom terorista bez presedana, uključujući 12 zavera koje su uspešno osujećene od juna 2013, prenosi Rojters.

"Dok ovo govorim, izuzetno organizovane strukture za planiranje spoljnih napada koje postoje unutar Daeša (Islamske države), i pored toga što su suočene vojnom pretnjom", smišljaju načine izvođenja nasilja protiv Ujedinjenog kraljevstva i naših saveznika, a da pritom nisu nijednom napustile Siriju", kazao je Janger u sedištu MI6 poznatom kao "Vokshol kros" u centru Londona.

Janger je naveo da Rusija i sirijski predsednik Bašar el Asad sprečavaju pobedu nad Islamskom državom i kraj građanskog rata time što sve Asadove protivnike otpisuju kao teroriste.

"Rusija i sirijski režim nastoje da naprave pustinju, a to nazivaju mirom. Od ljudske tragedije srce se cepa. Ne možemo da budemo bezbedni od pretnji koje potiču iz te zemlje ukoliko građanski rat ne bude priveden kraju", rekao je Janger.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track