HAN: Evropa želi da ima dobar odnos sa Rusijom, Bregzit loš za proširenje EU
Foto: Zorana Jevtić

Ocena

HAN: Evropa želi da ima dobar odnos sa Rusijom, Bregzit loš za proširenje EU

Planeta -

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Johanes Han ocenio je večeras u Podgorici da Bregzit ima negativan uticaj na politiku proširenja Evropske unije (EU), te da je na državama kandidatima da odrede brzinu tog procesa.

Komentarišući krizu u EU i priču o dezintegraciji koju je pokrenula britanska odluka da izadje iz EU, Han je na konferenciji za medije u Podgorici kazao da iako su čelnici EU neposredno posle odluke Britanaca ocenili da to neće imati uticaja, da on smatra da je sasvim suprotno.

Han ipak ukazuje da je činjenica da je čitav region u procesu integracije, te da će dinamika pridruživanja zavisiti od država kandidata. “Za Brisel nema ograničenja kada je u pitanju dinamika interacije u Uniju”, dodao je on.

Komentarišući pojačan interes Rusije na Zapadnom Balkanu, Han je rekao da je Evropa “jako zainteresovana” za mirne odnose sa svim njenim susjedima i partnerima u svetu, jer takvi odnosi “poboljšavaju uslove života”.

Han je kazao da Evropa „ne sme da zanemari da Rusija ponekada ima drugačiju agendu“, ali i ocenio da je najbolji odgovor na te razlike „poboljšati uslove života, blagostanje ljudi i dati im perspektivu“.

Naveo je da su sve zemlje regiona „već danas ekonomski integrisane“ u EU sa kojim imaju 70 odsto robne razmene i naveo da je to znatno više nego sa Rusijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track