Najnovije vesti

UPOZORENJE UN: Fašistička retorika u svetu u porastu, ovo je KATASTROFALNA GODINA za ljudska prava
Foto: AP

Pozvali sve da odbace mržnju

UPOZORENJE UN: Fašistička retorika u svetu u porastu, ovo je KATASTROFALNA GODINA za ljudska prava

Planeta
03:10h

Standardi zaštite ljudskih prava širom sveta su pod nezabeleženim pritiskom, saopštile su danas Ujedinjene nacije upozorivši da "fašistička retorika" postaje opšte mesto u delovima Evrope i Sjedinjenim Americkim Državama.

Uoči Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obeležava sutra 10. decembra, komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozvao je ljude širom sveta da se usprotive opasnoj eroziji zaštite ljudskih prava.

On je naveo da je "2016. bila katastrofalna godina za ljudska prava širom sveta" i upozorio da će "ako rastuća erozija pažljivo izgrađenog sistema ljudskih prava i vladavine prava nastavi da dobija na zamahu, na kraju svi biti pogođeni patnjom".

Komesar UN za ljudska prava je rekao da mnogi lideri nisu efikasno i iskreno reagovali na takve probleme što je podstaklo zloupotrebu strahova ljudi, širenje dezinformacija i podela.

"U nekim delovima Evrope, kao i u SAD, retorika protiv stranaca puna je neobuzdane kritike i mržnje, širi se do zastrašujućih razmera i sve se manje osporava", ukazao je Zeid.

Prema njegovim rečima, "fašistička retorika nije više ograničena na tajno podzemlje fašista, već je postala deo normalnog dnevnog diskursa".

Zeid, koji bi sutra trebalo da pokrene kampanju pod nazivom "Ustani danas za nečija prava", pozvao je sve da odbace mržnju i nasilje koji prete današnjem svetu.

"U vreme ogromnih nemira i brzih promena, vrednost koje podržavaju mir širom sveta su isuviše važne da bi bile ostavljene samo međunarodnim institucijama i vladama", zaključio je komesar UN za ljudska prava.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...