ISPOVESTI RADNICA U RUDNIKU SMARAGDA: Svlače nas gole i maltretiraju kao Gestapo!
Foto: Profimedia

Ponižavajuće provere

ISPOVESTI RADNICA U RUDNIKU SMARAGDA: Svlače nas gole i maltretiraju kao Gestapo!

Planeta -

Radnice zaposlene na preradi smaragda na Uralu tvrde da su podvrgnute novom režimu pretrage prilikom izlaska s posla i da ih nasumično svlače do gole kože, a poslodavci ne shvataju ozbiljno njihove žalbe.

Čak im je, tvrde, prećeno i proverama na ginekološkoj stolici ukoliko se i dalje budu bunile zbog provera koje se provode u rudniku smaragda Mališevskoj, na Uralu.

U zajedničkoj izjavi one navode: “Najgora je takozvana selektivna gola provera. To znači da bilo koja od nas može usred radnog dana biti odvedena u sobu gde će je pregledati golu”.

To je hladna soba s betonskim podom i polomljenim prozorom. Žene moraju da se sasvim skinu i proverava se svaki milimetar njihovog tela.

Provere prolaze oba pola, a zaposlene pregledaju žene. Ali žene tvrde da ih o bezbednosnim stvarima često ispituju muške kolege.

"Zaposleni u obezbeđenju često imaju prljave aluzije o tome gde bismo mogle da sakrijemo dragulje i tvrde da ćemo posle Nove godine biti proveravane na ginekološkoj stolici", tvrde.

Smaragdi, Foto: Profimedia
Smaragdi, Foto: Profimedia

Prema njihovom navodima, jedna od devojaka se toliko loše i poniženo osećala na proveri da su morali da pozovu hitnu pomoć. Najteže je maltretiranje radnica koje rade u sobi za sortiranje gde rade samo žene. Muškarce, tvrde, tretiraju s više poštovanja, iako se i za njih primenjuje “gola provera”.

Pogoni su pokriveni kamerama za obezbeđenje i radnici nose uniforme bez džepova kako bi se sprečila krađa dragulja.

"Nisu svi zaposleni u obezbeđenju bezobzirni, neki od njih s nama razgovaraju pristojno i s poštovanjem.Ali neki, kako tvrde, se ponašaju tako da se osećaju kao da su na ispitivanju u Gestapou, i da je njihov cilj da izaberu žrtvu i ceo dan je ponižavaju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Novi tim za obezbeđenje je odabran ove godine, nakon dolaska novog direktora rudnika.

"Zabranjeno nam je da se zadržavamo u toaletu više od deset minuta. Ukoliko ostanemo duže, to se smatra povredom radne obaveze i moramo da odgovaramo na svakakva pitanja obezbeđenja. U tim slučajevima, odgovori na pitanja su često suviše intimni. Mogu postojati brojni razlozi zbog kojih žena mora da provede duže od deset minuta u toaletu. Odgovaranje na takva pitanje je tim teže što su radnici na obezbeđenju koji nas propituju muškarci", tvrde žene.

"Provere su iste za sve. I direktor ih prolazi nakon spuštanja u rudnik", tvrde zvaničnici pogona za agenciju URA.ru. Provere se provode od 2006, ali je raniji bezbednosni tim sarađivao s radnicima kako bi im omogućio krađu smaragda, tvrdi izvor iz rudnika.

"Na obezbeđivanju je radilo nekolilko kompanija i radnici su sarađivali s njima, tako da je drago kamenje iznošeno. To smo zaustavili i angažovali pravo obezbeđenje", tvrdi izvor iz rudnika. Tvrdnje o ginekološkoj stolici nisu istinite, tvrde.

(FOTO) ZAVIRITE U NAJLEPŠI RUDNIK NA SVETU: Šetnja slanim tunelima veličanstvenog Realmontea

Radnice su uputile pismo regionalnoj komisiji za ljudska prava i državnoj inspekciji rada. U obe institucije tvrde da će ispitati slučaj, ali radnice su i dalje nezadovoljne.

Zvaničnik u rudniku tvrdi da se nikada niko nije žalio na provere osim jedne određene smene, a tri radnice iz nje su zadržane zbog pokušaja da iznesu dragulje. Takođe tvrde da su radnici u toj smeni nekoliko puta prekršili radne obaveze.

“Oni moraju da podignu ruke i pokažu da su prazne svaki put nakon što izvade iz kaiša dragulj i stave ga u posudu, ali oni to nisu činili. Morali smo da ih odvedemo u sobu za provere, nakon nekoliko kršenja bezbednosnih pravila” tvrde u poslovodstvu.

(VIDEO,FOTO) FATALNE EKSPLOZIJE U KINESKIM RUDNICIMA: Poginulo 38 rudara u dva ugljenokopa

(Siberian times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track