(VIDEO) NAJGORI MALI HITLER: Ovaj britanski izdajnik sejao je strah širom Evrope u II svetskom ratu
Foto: Printscreen YT

Hteo da bude novi firer

(VIDEO) NAJGORI MALI HITLER: Ovaj britanski izdajnik sejao je strah širom Evrope u II svetskom ratu

Planeta -

Vilijam Džojs, britanski izdajnik koji je tokom Drugog svetskog rata širio nacističku propagandu uhvaćen je pukom slučajnošću i dokazuje kako je lord bio prilično van dodira sa stvarnošću.

Vilijam Džojs, dok je bežao severnom Nemačkom, u maju 1945. video je grupu britanskih vojnika kako skupljaju drva za vatru. Umesto da produži, bio je toliko uveren u svoju nepobedivost da im je rekao "Ima ih ovde". Nije imao sreće – vojnici su bili pripadnici vojne obaveštajne službe i glas im je bio itekako poznat iz radijskog programa Nemačka zove, propagantnog kanala koji je Treći Rajh emitovao sve do pred sam kraj rata.

Naslušali su se oni kako je Vilijam hvalio Hitlerovo "nadljudsko junaštvo" proklinjao Vinstona čerčila kao izdajicu koji se "pokorio jervejskim gazdama".

(FOTO) STARLETA TREĆEG RAJHA: Pronađene fotografije gole Hitlerove ljubavnice

Slušali su ga i kako je samo nedelju dana pre toga govorio o strašnom "oružju odmazde koji je već na putu za Englesku" i pozdravio slušaoce s "Ih libe Dojčland! Hajl Hitler i doviđenja".

Jedan oficir je izvukuao revolver.

"Da niste kojim slučajem vi Vilijam Džojs?" pitao je.

Džojs je posegnuo rukom prema džepu u kome su mu bili lažni dokumenti, oficir je pucao u njega i Džojs je ranjen.

JEDINI KOJI JE HITLERA ZVAO PO IMENU Bili najbolji prijatelji a onda ga je firer ubio jer je bio gej

Prilično komično hvatanje samo je potvrdilo ono što su mnogi mislili o Džojsu: kako je reč o budali koja nije naštetila Britaniji. Tvrdili su da je ionako "slučajni izdajnik", kako je u stvari žrtva nemačke progande i uvučen u mašineriju Trećeg Rajha. Neki su čak tvrdili da je nepravedno obešen – na suđenju se postavilo pitanje kako može biti osuđen za izdaju s obzirom na to da je rođen u SAD.

Ali, autor nove biografije Kolin Holms ističe kako je Džojs odvratan kao osoba na svim poljima, a politički daleko od zavedene marionete. Bio je nasilnik, tukao je suprugu, pijanica i parazit!

(AUDIO) HITLER O SNAZI SSSR: Da mi je neko rekao da imaju 35.000 tenkova, ja bih mislio da je lud!

Ne samo da je bio predani nacista i antisemitista do te mere da je bio previše ekstreman čak i za zloglasnog Osvalda Moslija, predsednika Britanske unije fašista (koji ga je 1937 izbacio iz stranke), nego je maštao o tome kako će postati Firer Britanije pošto “pobedonosni Treći Rajh protera Čerčila i njegovu svitu".

"Ne žalite ga. On je mali Hitler najgore vrste", ističe prof. Holms.

Rođen je u Njujorku 1906. Kad je imao tri godine otišli su u Irsku. Tamo je, kako tvrdi, bio pobornik unitarista zbog čega je bio meta Irskih separatista, a tvrdio je kako su pokušali i atentant na njega dok je bio u srednjoj školi. Kao tinejdžer, pametan, pun sebe i s neobičnom fiksacijom na Napoleona, otišao je u Englesku kako bi se pridružio vojsci. Odbili su ga iz zdravstvenih razloga što je bio težak udarac njegovom samopuzdanju.

JEZIVA ISPOVEST HITLEROVE DEVOJČICE S CVEĆEM: Nacisti su se svađali ko će sa mnom u krevet

Jevreji su mu bili dežurni krivci

Privukao ga je fašizam, naročito anti-semitizam jer je za sve svoje nedaće krivio Jevreje. Počeo je da se bavi politikom i drži žestoke govore. Trudio se da izgleda što više kao Hitler – tanke usne držao je u namrštenoj grimasi, gajio je brčiće, i počeo da zalizuje kosu na stranu. Komični "pruski" izgled upotpunjavao je veliki ožiljak koji je zaradio kada je politički protivnik isekao sabljom, dok je Džojs uvek tvrdio da ga je napao jevrejski komunista.

Postao je zadužen za propagandu Britanske unije fašista, ali zbog ega je došao u sukob s Osvaldom Moslijem.

OTKRIVENA HITLEROVA AUTOBIOGRAFIJA: Sam sebe poredio sa Isusom i zvao se spasiocem Nemačke

Počeo je da zagovara pobedu Hitlera pa čak i okupaciju Velike Britanije koja je prema njegovom mišljenju bila “gnezdo guja koje vode liberali i gramzivi Jevreji".

Malo pre početka rata, 1939 beži iz Britanije u Nemačku. Ali, kako bi izašao iz zemlje trebao mu je pasoš, a kako bi ga dobio morao je da potpiše kako je "Britanac rođenjem". Ta laž će mu se obiti o glavu nekoliko godina kasnije.

Maštao da će biti Firer

Iako je supruga kasnije tvrdila kako su planirali da se vrate i kako su ostali zatečeni u Berlinu, Holms dokazuje kako je Džojs sledio potpuno drugačiju strategiju. Bio je uveren kako Nemačka mora da uništi Veliku Britaniju kako bi mogla da oživi. Sebe je naravno video kao središnju osobu nacističkog ponovog rođenja Velike Britanije. A čak i ako propadne, uvek je računao na američko državljanstvo, koje bi ga zaštitilo od Britanske odmazde.

Za Jozefa Gebelsa, ovaj novi dečko bio je pravi dragulj, kada je počeo da puni britanski etar svojim emisijama u kojima zlokobno najavljuje pobedu nacizma i Trećeg Rajha. Nakon što je pala Francuska, tvrdio je da Britanija sledeća.

Čerčila je napadao kao "lažljivo kopile" i slavio dok su bombarderi sejali smrt po Londonu. Uobičajena priča je kako Britanci njegove propagandne emisije nisu shvatali ozbiljno, ali istina je ipak malo drugačija. Velika Britanija bila je prilično podeljena zemlja, naročito 1940.

NEĆEŠ TI MENI DA NAREĐUJEŠ: Ovaj general je jedini imao hrabrosti da se usprotivi Hitleru

Tvrdnjama kako je demokratija prevara, pitajući Britance zašto bi ginuli za Francuze i Poljake, i pretnjama o masovnom uništenju, Džojs je samo dolivao ulje na vatru. Vlada je odlučila da ne ometa signal niti je zabranila slušanje, pozivajućiu se na slobodu govora i uzdajući se u zdrav razum. Ali, Džoj je ipak uspeo da pokoleba mnoge.

1940, pošto je Hitler odustao od Britanije i okrenuo se Rusiji, počeo je da se ruši i megalomanski san o njemu kao Britanskom Fireru, a kada je Crvena Armija slomila Treći Rajh potpuno se slomio.

Vilijam Džojs sam je priznao da je izdajnik. Na suđenju je bilo potrebno tačno 23 minuta da porota odluči da je kriv. Obešen je 1946. i tako je postao poslednja osoba koja je visila zbog veleizdaje u Britaniji.

(Dejli Mejl/ Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track