Azijska trka u naoružanju: Indija testira nuklearni projektil koji može da pogodi Kinu (FOTO)
Foto: AP

SVE NESTABILNIJE

Azijska trka u naoružanju: Indija testira nuklearni projektil koji može da pogodi Kinu (FOTO)

Planeta -

Indija se priprema za testiranje nuklearnog balističkog projektila Agni-V na ostrvu Viler u Indijskom okeanu

Komanda strateških snaga Indije priprema se za finalno test lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) Agni-V krajem decembra ili početkom januara 2017. godine. Testiranje će biti izvedeno na ostrvu Viler u Indijskom okeanu, nedaleko od obale savezne države Odiša, piše Newsweek.rs.Indijski Agni-V prethodno je testiran tri puta, ali je finalno lansiranje bilo odlagano zbog tehničkih problema.

Agni-V je trodelni projektil, a pokreće ga kompozitni motor smešten u trećem delu. Sposoban je da nosi više nuklearnih bojevih glava. Domet Agni-V rakete je između 5.500 i 5.800 kilometara."Indija je uspešno testirala Agni-V nedavno, a domet je bio 5.000 kilometara. Mi smo sada sposobni da razvijemo ICBM koji će moći da pogodi mete na udaljenosti i do 10.000 kilometara", rekao je K. Salvan, predsedavajući Odbora za naoružanje i istraživanje pri indijskoj Organizaciji za istraživanje odbrane i razvoja.

Indijska nuklearna politika se trenutno zasniva na principu "ne primenjujemo prvi", što znači da balistički projektili raspoređeni u zemlji, nisu naoružani bojevim glavama. Ipak, s obzirom na ekspanziju indijske mornarice i razvoj nuklearnih podmornica koje će biti zadužene za patroliranje i odvraćanje, ova politika će možda morati da se promeni.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK PREDSTAVLJA OGNJENA TOPIĆA: Najboljeg muaj-taj boksera u AmericiKako obnoviti Donbas, kada je Kijev previše korumpiran? Ovo je 5 neophodnih korakaVelika džamija u Alepu, nekad i sad: Preživela ratove i požare, ali ne i "opoziciju" (FOTO)Kasno za pretnje: Evo zašto je nemoguće zaustaviti Kinu u Južnom kineskom moruBorba za priznanje: Egipćani ulili novi život 5.000 godina staroj borilačkoj veštini (FOTO, VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track