FILIPINI OSTALI BEZ AMERIČKE POMOĆI: SAD zgrožene jer je Duterte rekao da je ubijao kriminalce
Foto: Reuters

Uskraćivanje

FILIPINI OSTALI BEZ AMERIČKE POMOĆI: SAD zgrožene jer je Duterte rekao da je ubijao kriminalce

Planeta -

SAD su saopštile da će uskratiti veliki paket pomoći Filipinima, izražavajući zabrinutost zbog navoda predsednika te države Rodriga Dutertea da je patrolirao ulicama "lično ubijao kriminalce".

To je poslednji u nizu pokazatelja zategnutih odnosa dve zemlje u jeku borbe protiv trgovine drogom na Filipinima u kojoj je ubijeno više hiljada ljudi od kada je Duterte preuzeo dužnost predsednika krajem juna.

Duterte je rekao ranije ove nedelje da je u vreme kada je bio gradonačelnik grada Davaoa patrolirao ulicama na motociklu i ubijao kako bi "dao primer policiji".

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je Duterteova izjava "veoma uznemirujuća" i da je u suprotnosti sa saopštenjem Vlade Filipina da će biti posvećena vladavini prava.

Američka vladina agencija Korporacija "Milenijumski izazovi" je saopštila da je odbor ove nedelje odložio glasanje o obnovi paketa razvojne pomoći Filipinima zbog "daljeg razmatranja zabrinutosti zbog vladavine prava i gradjanskih sloboda".

Duterte, advokat po struci, došao je na vlast krajem juna posle predizborne kampanje tokom koje je obećao da će se obračunati s desetinama hiljada kriminalaca na Filipinima tako što će ih ubiti i da se neće obazirati na parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track