HAOS U POLJSKOJ: Demonstranti nasrnuli na parlament, policija jedva izvela premijerku
Foto: Reuters 16 Dec

Nezadovoljstvo naroda

HAOS U POLJSKOJ: Demonstranti nasrnuli na parlament, policija jedva izvela premijerku

Planeta -

Poljska policija morala je kasno noćas silom da prokrči put premijerki Beati Šidlo i lideru vladajućih konzervativaca, Jaroslavu Kačinjskom zato što je nekoliko stotina demonstranata za slobodu izveštavanja medija iz parlamenta, pokušalo da ih spreči da napuste zgradu Sejma.

Nekoliko desetina demonstranata i jutros je ispred Sejma, a u zgradi, uz insistiranje da je glasanje u drugoj sali bilo nelegalno i da Sejm nije završio sednicu, ostalo je nekoliko desetina poslanika opozicije. Policija na naređenje predsednika Sejma ne pušta novinare unutra uz obrazloženje da je subota i slobodan dan.

"Policija noćas nije upotrebila suzavac, dim je od pirotehnike koju su bacili demonstranti. Policajci su upotrebili fizičku silu, u skladu sa zakonom. Izgrede koje su snimile kamere izazvale su isključivo osobe koje su sprečavale kolonu automobila da napusti parlament. Osobe koje su istrčavale pred te automobile ugrožavale su, pre svega, svoju bezbednost", kazao je portparol policije u Varšavi Marijuš Mrozek.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Haos u donjem domu poljskog parlamenta izbio je u petak popodne kada je na raspravi o budžetu jedan poslanik opozicije izašao na govornicu sa natpisom "Sloboda medija" da podrži protest svih glavnih medija u Poljskoj izuzev javnog tv, radio i agencijskog servisa i njihov Dan bez političara zbog novih drastičnih ograničenja za kretanje i rad novinara koje Sejm namerava da uvede, kršeći Ustav Poljske.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Sejma, Marek Kuhćinjski isključio je tom poslaniku mikrofon i udaljio ga iz sale na šta je nekoliko desetina poslanika opozicije okupiralo govornicu i mesta rezervisana za rukovodstvo donjeg doma a pred zgradom su izbile demonstracije protiv vlade.

Foto: AP
Foto: AP

U Varšavi je ispred Sejma demonstriralo za slobodu medija i protiv vladajuće stranke Pravo i Pravda i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog, prema procenama gradskih vlasti, preko 2.000 ljudi, a stotine Poljaka izašle su i na ulice Krakova, Poznanja, Vroclava, Katovica, Gdanjska i drugih većih gradova na protest protiv pokušaja cenzure izveštavanja medija.

Posle ponoći, pošto su u drugoj sali uspeli da izglasaju budžet poslanici vladajuće stranke Pravo i Pravda, premijerka Beata Šidlo i njeni ministri pokušali su da napuste Sejm, međutim demonstranti su nastojali da ih spreče skandirajući: "Sedećete tu do Božića".

Jednu od najradikalnih poslanica Prava i Pravde, Kristinu Pavlovič morala je da policija da zaštiti od demonstranata i iz Sejma izveze u svom patrolnom vozilu. Građanska inicijativa Komitet za odbranu demokratije apelovao je na Poljake da i danas dođu pred parlament a najavio je za podne i protest ispred Predsedničke palate u Varšavi sa zahtevom da se u rešavanje spora uključi predsednik Andžej Duda.

Lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski je protest opozicije za slobodu medija označio kao parlamentarno huliganstvo i zatražio za poslanike, koji su okupirali govornicu, stroge kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track