OTKRIVENO ZBOG ČEGA JE ZAISTA UHVAĆENA ANA FRANK: Nova otkrića promenila skroz sve što znamo o noj
Foto: AP 2 Maj 2014

Novi detalji

OTKRIVENO ZBOG ČEGA JE ZAISTA UHVAĆENA ANA FRANK: Nova otkrića promenila skroz sve što znamo o noj

Planeta -

Prema najnovijim indicijama, policija u jeku Drugoga svetskoga rata na adresu Prinsengraht 263 u Amsterdamu možda nije došla zbog osmoro Jevreja i njihovog hapšenja, nego zbog prevare u vezi sa kuponima za hranu, šokantno je to otkriće Muzeja Ane Frank, koji se nalazi u kući u kojoj se devojčica, poznata po svom čuvenom dnevniku, s porodicom skrivala od nacista.

"Uhapsili su D. i B. Više nemamo kupona", napisala je u zapisu od 14. marta 1944. godine.

Policija je, tvrde istražitelji, verovatno došla u njihovu zgradu kako bi istražila problem s kuponima. Neki tvrde da su nacisti u kući bili puna dva sata, zbog čega sumnjaju u teoriju da im je primarni cilj bio hapšenje Jevreja, prenosi BBC.

"Nekoliko sati pre nego što su nacisti banuli na njihova vrata, neko je navodno anonimno nazvao i prijavio prevaru s kuponima za hranu. Vrlo je verovatno da nije bilo nikakve izdaje s ljudske strane", tvrde istražitelji.

Ana je umrla od tifusa u logoru Bergen-Belsen nekoliko nedelja pre njegovog oslobođenja. Imala je 15 godina. Njen otac Oto bio je jedini preživeli od osmoro ljudi koji su se u Drugom svetskom ratu skrivali u ulici Prinsengraht 263.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track