STOLTENBERG: Intervencija NATO-a u Siriji samo bi pogoršala situaciju
Foto: AP

Slanje trupa nije uvek rešenje

STOLTENBERG: Intervencija NATO-a u Siriji samo bi pogoršala situaciju

Planeta -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je danas da bi oružana intervencija Alijanse u sukobima u Siriji "samo pogoršala situaciju" i povećala opasnost da sirijski rat "od građanskog preraste u regionalni".

"Svedoci smo užasne humanitarne krize i nekad je opravdano raspoređivanje trupa na terenu, kao što je to slučaj u Avganistanu, a nekad je šteta od takvih operacija veća od njihove koristi. Što se tiče Sirije, NATO je zaključio da bi intervencija samo pogoršala ionako tešku situaciju", rekao je Stoltenberg za nedeljno izdanje nemačkog lista Bild.

On je dodao da bi intervencija povećala opasnost da rat u Siriji od građanskog preraste u regionalni ili dovela do još većih ljudskih žrtava i ocenio da slanje trupa "nije uvek rešenje".

Članice NATO-a deo su vojne koalicije pod vođstvom SAD koja se na Bliskom istoku bori protiv džihadista Islamske države, ali nisu direktno uključene u rat u Siriji.

Zapadne zemlje često su na udaru kritika da nisu sposobne da okončaju sukobe u Siriji i optužbi da su suviše pasivne uprkos tome što taj rat ugrožava njihovu bezbednost i međunarodni kredibilitet, dok Rusija vojno podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, ocenjuje agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track