ZVANIČNO IZABRAN: Donald Tramp overio Belu kuću
Foto: Reuters

45. predsednik SAD

ZVANIČNO IZABRAN: Donald Tramp overio Belu kuću

Planeta -

Republikanac pridobio većinu elektora, uprkos brojnim pretnjama demokrata Hilari Klinton

VAŠINGTON - Donald Tramp i zvanično je postao 45. predsednik SAD, jer je dobio više od 270 elektorskih glasova, koliko je neophodno za pobedu.Pristalice kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton nadale su se da bi elektori, posrednici za koje se zapravo glasa na dan predsedničkih izbora, mogli da iznevere glasače po saveznim državama i ne glasaju za Trampa, ali desilo se obrnuto - neki elektori koji je trebalo da daju glas za Klintonovu glasali su drugačije.S glasovima u Teksasu, republikanac je premašio granicu od 270 glasova, a glasanje nije bilo okončano do zaključenja ovog izdanja.

Prvo odstupanje zabeleženo je u saveznoj državi Mejn, gde je jedan od troje elektora koji je trebalo da glasaju za Klintonovu glasao za Bernija Sandersa, kandidata za nominaciju demokrata koga je Hilari porazila na stranačkim izborima. U državi Vašington, gde je 12 elektora trebalo da glasa za Klintonovu, četvoro je dalo glas za druge kandidate. To je prvi put u poslednjih 40 godina da elektori u Vašingtonu ne glasaju prema rezultatima glasanja. I u državi Minesota jedan elektor je odbio da glasa za Klintonovu. Izbor je juče protekao u napetoj atmosferi pošto je nekoliko elektora iz Republikanske stranke dobilo pretnje smrću ukoliko budu glasali za Trampa. Jedan od onih koji je javno priznao da je dobijao pretnje smrću je Džim Rouds iz Mičigena:- Nisu me zaplašili i neću promeniti mišljenje. Glasaću kao što je odlučila većina birača u mojoj državi.

Pukla... Hilari Klinton
Pukla... Hilari Klinton

Portal Politiko piše da su elektori bili „pod opsadom“. Posle ranijih izbora glasanje elektora je bilo protokolarna stvar. Međutim, ove godine demokrate vrše veliki pritisak na republikance da promene mišljenje i ne podrže Trampa, i to nakon izveštaja CIA da su ruski hakeri bili umešani u predizborni proces i da su mu pomogli da trijumfuje. Javno su objavljeni lični podaci mnogih elektora, pa su zatrpavani mejlovima. Jedan elektor iz Teksasa tvrdi da je dobio 200.000 mejlova.Kongres se sastaje 6. januara i javno se čitaju rezultati izbora po državama. E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track